Indiferent de sectorul de activitate sau de mărimea business-ului, foarte mulți antreprenori investesc masiv în tehnologie, grație impactului pe care aceasta îl are asupra bunului mers al companiei, cât și al sistematizării informațiilor și datelor.

Una dintre modalitățile prin care un antreprenor poate vedea către ce direcție să investească în domeniul tehnologiei este cu ajutorul unui audit IT, creat de companii software specializate, prin care se verifică datele și dacă rețeaua este în siguranță în fața hackerilor.

Ce reprezintă auditul IT?

Auditul IT este, practic, o investigație a unui sistem, proces sau entități, cu scopul de analiză a sistemelor IT, a managementului, al aplicațiilor și a altor procese IT conexe al companiei. Astfel, auditul IT determină dacă sunt controlate și protejate activele companiei, asigurându-se, în același timp, de integritatea datelor și alinierea acestora la obiectivele generale ale companiei. Indiferent de tipul de audit IT care se realizează, acesta are la bază 4 etape: planificarea, munca pe teren, raportarea și monitorizarea.

De ce ai nevoie de un audit IT?

Motivele pentru care și compania ta are nevoie de un audit IT sunt multe, dar principalul este legat de investiția în zona de digitalizare. Multe dintre companii investesc sume considerabile de bani în tehnologia informației, tocmai pentru a beneficia de avantajele unei securități tehnologice mari, pentru ca sistemele să nu fie vulnerabile în fața atacatorilor.

Un astfel de audit IT este crucial pentru orice tip de afacere, dat fiind că oferă informații relevante despre starea sistemelor IT și dacă acestea sunt gestionate și protejate în mod corespunzător împotriva atacatorilor.

Un alt motiv pentru care auditul IT este benefic pentru o companie este datorită rentabilității. Altfel spus, acesta va releva serviciile de care compania are cu adevărat nevoie și cele de care se poate lipsi.  

Tipuri de audituri IT

Există 5 tipuri de audituri IT principale, care pot fi împărțite astfel: audit IT general, de infrastructură, și audit IT al aplicațiilor folosite. Dacă auditul IT general se aplică echipamentelor și procedurilor organizației, cel al aplicațiilor folosite se referă la verificarea acestora în activitatea rutinieră a companiei.

Cele 5 tipuri de audituri IT sunt următoarele:

  • Sisteme și aplicații: verificarea siguranței aplicațiilor la toate nivelurile de activitate.
  • Facilități de procesare a informațiilor: Verificarea faptului că toate procesele funcționează corect și dacă respectă normele GDPR si securitate a informației.
  • Dezvoltarea sistemelor, aplicațiilor sau a infrastructuri IT: Confirmarea faptului că sistemele în curs de dezvoltare sunt create în conformitate cu standardele organizației.
  • Managementul IT și al arhitecturii întreprinderii: Examinarea faptului dacă managementul IT este structurat și utilizat eficient în raport cu performanțele și costurile.
  • Telecomunicații : Investighează conexiunile externe, serverele și securitatea rețelei pentru a fi protejate împotriva unui atac din exterior.
aprilie 12th, 2022 by

Source