Condensul pe interiorul geamurilor din termopan nu este neapărat un semn de deteriorare sau probleme majore, dar poate fi un indiciu că este nevoie de ajustări în ceea ce privește nivelul de umiditate sau ventilarea locuinței. Iată de ce transpiră geamurile și cum poți scăpa de condens:

Cauzele condensului pe geamuri

Una dintre cele mai frecvente cauze ale condensului pe interiorul geamurilor din termopan este diferența de temperatură între interiorul și exteriorul locuinței. Când aerul cald din interior vine în contact cu suprafața rece a geamului, acesta se poate condensa, formând picături de apă. Nivelul ridicat de umiditate din interiorul locuinței poate contribui, de asemenea, la condensul de pe geamuri. Acest lucru se întâmplă mai ales în spațiile în care umiditatea este crescută, cum ar fi băile sau bucătăriile, sau în locuințele în care ventilația este insuficientă. Tocmai din acest motiv, primul loc în care este observat condensul este pe termopane din PVC din baie sau bucătărie. Condensul poate fi un semn și al unor probleme de etanșare sau izolare, chiar și în absența unor diferențe mari de temperatură.

Cum poți scăpa de condensul de pe geamuri?

Există câteva lucruri pe care le poți face pentru a diminua nivelul de umiditate din interior și pentru a scăpa de apariția condensului pe geamuri. Aerisirea adecvată a locuinței în fiecare zi și utilizarea unui dezumidificator sunt două obiceiuri necesare într-o astfel de situație. După ce ai aerisit locuința și ai redus nivelul de umiditate, poți șterge condensul de pe geamuri cu o cârpă curată și absorbantă. Asigură-te că suprafața este complet uscată după curățare.

Dacă observi că condensul se formează frecvent și persistent pe anumite geamuri, ar fi indicat să verifici starea etanșării și izolației acestora. În cazul în care există probleme, cheamă un specialist pentru a vedea ce soluții există pentru a remedia această problemă. În cazul în care garniturile nu pot fi schimbate sau geamurile reglate, în cele din urmă va trebui să înlocuiești această tâmplărie PVC pentru că vor începe să apară și pierderile de căldură și implicit, facturile mari cu încălzirea în sezonul rece.

Cum poți preveni apariția condensului?

Pentru a preveni apariția condensului pe geamuri, este important să iei măsuri pentru a menține un nivel optim de umiditate în locuință și pentru a asigura o bună circulație a aerului. Poți cumpăra pentru început un higrometru pentru a măsura nivelul de umiditate din aer, iar dacă observi că este prea ridicat (ideal ar fi între 30 și 50%), să investești într-un dezumidificator care să mențină constant acest nivel.

Te confrunți cu condens în interiorul locuinței tale? Unde ai observat prima dată picăturile de apă pe geamurile tale?