Cand vorbim despre astigmatism, stim cu totii care sunt cele 2 forme:
– Astigmatism regulat – arata mai mult ca o minge de rugby (curbarea meridianelor este uniforma).
– Astigmatismul neregulat – asociat cu traumatisme, boli sau degenerari, forma ciudata, cicatrici (curbura nicunui meridian nu este uniforma).
Astigmatismul nu implica numai corneea, ci poate fi lenticular sau retinal.
Astigmatismul este un tip de eroare de refracție in care ochiul nu concentreaza lumina uniform asupra retinei. Cornea alungita permite obiectelor reflectate de lumina, care se concentreaza asupra a doua puncte de pe pupila ochiului in loc de doar unul, motiv pentru care imaginea este neclara.
Aceasta eroare de refractie necesita un alt tip de corectie a ochilor, cum ar fi lentile de contact speciale cu cilindru si axa, denumite si lentile de contact torice.
Astigmatismul functioneaza pe un principiu diferit, desi este adesea insotit de o miopie sau de o presbiopie. Prin urmare, nu poate fi corectat cu lentile normale sau de ochelari care au numai puterea plus sau minus. 
Lentilele de contact torice sunt de obicei prescrise pentru pacientii cu astigmatism. Aceste lentile de contact pentru astigmatism au o zona mai groasa in partea inferioara pentru a le impiedica si se roteasca in ochi. Acest lucru ajuta  orientezi lentilele in mod consecvent si previzibil pentru o mai buna acuitate vizuala.
De ce tot mai multi oameni aleg sa poarte lentile de contact?
Un lucru comun in plina pandemie, care respecta trendul anilor anterior, consta in faptul ca tot mai multi oameni din intreaga lume aleg solutia de corectie optica oferita de catre lentilele de contact. Din acest punct de vedere, principalul motiv pentru care oamenii prefera aceasta optiune este dat de multitudinea de avantaje prezentate de catre lentilele de contact, comparativ cu ochelarii de vedere, avantaje reliefate atat de catre producatorim cat si de catre medicii oftalmologi.
Lentilele de contact pentru astigmatism sunt folosite in mod activ. Aceasta este o metoda convenabila de corectare optica a acestei patologii. Cu toate acestea,lentilele pentru astigmatism au diferente fata de lentilele obisnuite, care sunt utilizate pentru a corecta miopia sau diabetul.
Ce sunt lentilele astigmatice?
Principala caracteristica este prezenta unei suprafete torice. Spre deosebire de cele sferice obisuite, ele au o putere de refractie diferita de-a lungul a doua meridiane.
Lentilele sferice nu sunt capabile sa corecteze focalizarea ochiului astigmatic la un moment dat, deoarece acest lucru necesita un cilindru optic. Prin urmare, alegerea in cazul unui astfel de diagnostic va fi lentile de contact torice , dintre cele mai cunoscute putem mentiona Biofinity Toric dar si AQUAVIEW Toric.
Principalele atribute ale lentilelor de contact nu consta doar in corectia optica aferenta, ci si in oferirea unui aspect estetic placut privirii celor din jur. In plus, printre avantajele acestora se numara:
capacitatea de oxigenare a retinei care confera si durata de purtare a acestora fara a fi date jos,tipul de corectie oferit,duritatea materialului datorita caruia lentilele sunt mai mult sau mai putin confortabile sirezistenta in timp ceea ce aduce costuri mai mici sau mai mari de utilizare pe termen lung,un camp periferic mai bun comparativ cu ochelarii de vedere
Asadar, dupa cum au reliefat majoritatea expertilor, „Principalul avantaj al lentilei este acela ca nu exista parti externe. Toate componentele electronice sunt incorporate in obiect”. Oamenii de stiinta spun ca lentilele de contact nu se afla in forma finala si va fi imbunatatit.
Noi tendinte pe piata lentilelor de contact in Romania si in lume
Noile tendinte in materie de lentile de contact pe piata din Romania si din lume putem spune ca respecta trendul anilor anteriori.
Creșterea pietei lentilelor de contact se datoreaza prevalentei crescande a defectelor de vedere, dar si tendintei crescande de a spori estetica și cresterii veniturilor disponibile. Incepand cu 2017, conform estimarilor OMS, degenerescenta maculara legata de varsta (DMA) s-a clasat pe locul trei printre cauzele globale ale insuficientei vizuale, prevalenta orbirii fiind de 8,7%.
Degenerescenta maculara este considerata drept principala cauza a deficientei vizuale in tarile industrializate. In plus, o cauza importanta emergenta a deficientei de vedere in regiunile dezvoltate ale lumii sunt erorile de refractie necorectate.
Datorita cresterii sperantei de viata, in special in regiunile dezvoltate ale lumii, se anticipeaza că numărul persoanelor cu cataractă va crește. In consecință, cataracta este o cauza impotanta a vederii scazute, atat in ​​tarile dezvoltate, cat si in tarile in curs de dezvoltare.
Un venit disponibil mai mare se traduce prin cheltuieli mai mari în toate domeniile cheltuielilor personale. Cresterea venitului disponibil in țările dezvoltate promovează achiziționarea de mărfuri cu prioritate redusa, in special cele referitoare la produse cosmetice.
Dimensiunea pietei globale a lentilelor de contact a fost evaluata la 12,79 miliarde USD in 2019 si se anticipeaza sa se extinda la un CAGR de 5,0% din 2020 pana în 2027.
O lentila de corectie optica este, de preferinta, folosita pentru a corecta erorile de refractie si pentru a compensa deficientele vizuale, cum ar fi miopia hipermetropia, presbiopia sau astigmatismul.
O crestere a numarului de pacienti diagnosticati cu afectiuni oculare este de asteptat sa conduca la cresterea pietei lentilelor de contact. Se anticipeaza o crestere a participarii la activitati în aer liber pentru a creste, in continuare, cererea de produse in urmatorii ani.
In consecinta, cresterea venitului disponibil in tarile dezvoltate este un motor pentru cresterea pietei lentilelor de contact.

Source