Există numeroase studii realizate în ultima vreme care arată că acei cursanți care participă la orele de formare online, fie total, fie parțial, au obținut, în medie, rezultate mai bune decât cei care participă fizic, în mod tradițional, la orele de curs. Se poate spune astfel că formarea online este mai eficientă decât cea tradițională, avantajele fiind prezente de ambele părți, atât de partea cursantului, cât și de partea formatorului.

De ce este mai eficientă formarea online decât cea tradițională?

S-a constatat faptul că educarea online, realizată prin intermediul instrumentelor moderne dezvăluite de noile tehnologii, este mai eficientă mai ales în ceea ce privește atenția cursanților. Mai mult decât atât, se pare că instrumentele moderne de educare sunt mai eficiente în ceea ce privește personalizarea cursurilor în funcție de nevoile și preferințele celor care participă la procesul de instruire. În acest fel, tehnologiile moderne de formare reprezintă modalitatea ideală de a-i invita pe cursanți la cursuri interactive, pe platforma e-learning gestionată de mentor, în care să fie activi, să învețe prin a face, mai degrabă decât prin ascultare pasivă. 

Formarea tradițională, în care mentorul este cel care conduce educarea, dar în același timp acesta doar oferă informațiile, fără a implica în mod activ clasa sau cursantul individual, ar fi mai puțin eficientă decât formarea modernă în care sunt utilizate instrumente și metode interactive de predare-învățare-evaluare. 

Participarea la cursuri digitale este mai eficientă și prin timpul pe care îl câștigă atât mentorul, cât și cursanții. Este vorba despre timpul de participare efectivă la cursuri, dar și despre timpul de învățare sau cel petrecut pentru a ajunge la cursurile fizice sau pentru a te întoarce acasă. 

Mai mult decât atât, beneficiile sunt și mai convingătoare atunci când este vorba despre elevi subeducați sau despre elevi mai în vârstă, dat fiind că li se oferă și celor din afara noii generații șansa de a beneficia de toate dezvoltările din domeniul tehnologic. Mentorii afirmă chiar că reușesc să își observe mai bine cursanții atunci când se văd în cadrul unor întâlniri online, chiar și de grup, decât atunci când se văd față în față. 

Formarea online devine, așadar, o formă de educare preferată de mulți, atât indivizi, cât și companii, avantajele pe care le comportă aceasta fiind numeroase. Tehnologiile avansate fac mai ușor procesul de predare-învățare-evaluare, iar acest lucru este valabil în diverse domenii de activitate și pentru diverse interese. 

Source