ingrasaminte

Fie ca este vorba de o mica gradina sau sera, fie de un teren agricol in camp deschis, calitatea solului este esentiala pentru culturile plantate. Elementele nutritive, precum calciul, magneziul, potasiul si sulful reprezinta factori importanti pentru dezvoltarea corespunzatoare a plantelor si pentru obtinerea unei recolte bogate. Insa dupa un timp, aceste substante sunt epuizate si nu se pot suplimenta pe cai naturale.

Una dintre solutiile pe care le ai la dispozitie pentru a remedia situatia este fertilizarea folosind ingrasaminte de pe www.plantmaster.ro. Vei completa in acest fel necesarul de substante nutritive, revigorand solul si mai departe culturile plantate.

Rolul fertilizantilor

ingrasaminte
ingrasaminte

Fertilizarea aduce numeroase beneficii, ca de pilda: prinderea si intarirea radacinilor pentru o recolta de succes, asigurarea aportului de oligoelemente si enzime necesare cu scopul de a ajuta plantele sa reziste in fata bolilor sau intemperiilor si furnizarea nutrientilor necesari pentru o crestere sanatoasa si viguroasa.

Amendamentele se folosesc tinand cont de starea culturii, cantitatile de fertilizanti aplicate anterior, continutul de azot, fosfor si potasiu din sol, productia preconizata. continutul de clorofila din frunze si cantitatea de biomasa. Fiecare fertilizant contine cantitati variabile din anumite minerale tocmai pentru a fi posibila rezolvarea diverselor probleme cu care se confrunta o recolta.

Tipuri de ingrasaminte

In functie de tipul de cultura, poti achizitiona produse organice sau minerale regasite in mai multe subcategorii, ca de exemplu:

  • Foliare, recomandate pentru legumicultura si floricultura;
  • Granulate, destinate aplicarii pe sol sau pe plante;
  • Hidrosolubile, indicate pentru a fi aplicate pe diverse tipuri de plante;
  • Solubile si substraturi, utilizate pentru sadire si inmultire.

Semnele deficitului de azot

Exista o serie de semne care te pot ghida in alegerea produsului cu cea mai buna compozitie pentru a suplimenta deficitul din sol. Daca plantele cultivate se dezvolta mai lent, iar frunzele capata o nuanta galbuie, atunci stimuleaza productia de clorofila cu ajutorul unor ingrasaminte cu azot. Acestea vor duce la cresterea abundenta a plantelor si la obtinerea culorii verde inchis. Azotul este un element vital care sustine cresterea masei vegetative a fructelor si contribuie la mentinerea metabolismului plantelor de cultura.

Fosforul

Fosforul ajuta solul sa respire si aduce un aport de energie. Asigura o calitate superioara a legumelor si depozitarea substantelor de rezerva pentru plante. De asemenea, ajuta la cresterea initiala a plantelor, contribuind la dezvoltarea sistemului radicular si a eflorescentei. Procentele mai mari de fosfor sunt utile in faza incipienta, atunci cand plantezi o gradina noua, o floare intr-un ghiveci sau seminte de gazon pe peluza.

Potasiul si imunitatea plantelor

Aplica ingrasaminte cu potasiu pentru a imbunatati imunitatea plantelor si a le proteja de anumite boli. Potasiul ajuta la dezvoltarea radacinilor solide si ofera rezistenta impotriva intemperiilor, frigului extrem sau secetei.

Calciul

Calciul asigura rezistenta mecanica a tesuturilor si turgescenta celulara, sustine producerea pigmentilor si protejeaza legumele de arsurile solare.

Sulful

Sulful stimuleaza formarea in sol a compusilor organici si a vitaminelor necesare pentru cresterea plantelor. Impreuna cu azotul, acesta reprezinta o sursa necesara pentru a acumula proteine in culturi.

Magneziul

Magneziul ajuta la fotosinteza si este regasit in clorofila. Terenurile in panta si solurile usoare pot pierde magneziul prin spalare, de aceea se acorda o atentie deosebita fertilizarii in special cu gunoi de grajd sau compost pentru a asigura acest element.

Foloseste ingrasaminte pentru revitalizarea solului ori de cate ori este nevoie si conform indicatiilor de pe pachetul produsului. Atat deficitul, cat si excesul de elemente nutritive poate afecta serios culturile plantate. Asadar, aplica-le doar in doza recomandata si in urma anumitor analize de sol.

octombrie 11th, 2022 by

Source