Vizita la secția de endocrinologie

În urmă cu aproximativ o sută de ani, endocrinologie era definită ca studiul comunicării chimice dintre celule prin intermediul hormonilor.

Termenul „endocrin” implică secreția internă a biomoleculelor în sânge activ, spre deosebire de „exocrin” care descrie secrețiile din exteriorul corpului (transpirație cutanată, saliva pancreatică, bilă sau secreții extra-gastrointestinale etc.).

endocrinologie

Boala tiroidiană este adesea asociată cu o lipsă de iod în dietă. Nodulii tiroidieni, bolile imune ale tiroidei, hipotiroidismul, hipertiroidismul, cancerul tiroidian sunt câteva dintre bolile tiroidei.

Pentru endocrinologi, pe lângă informații utile despre vârstă, boala cronică diagnosticată (dacă există), antecedentele familiale, frecvența examinărilor și examinările medicale, știind unde locuiește și a crescut un pacient pentru a determina dacă este foarte important. din zonele geografice deficitare de iod. Medicul începe apoi consultația – palpare, examinare, verificarea stării generale a inimii, a tensiunii arteriale, toate acestea fac parte din evaluarea funcției tiroidiene.

Se recomandă analize suplimentare – ultrasonografie, analize de sânge. Dacă se găsește un nodul tiroidian în creștere, poate fi necesară o biopsie pentru a vedea modelul celular al nodulului. Dar nodulii sunt de obicei monitorizați în timp. Toate rezultatele testelor și analizelor sunt păstrate. Este important ca un endocrinolog să știe dacă un pacient are probleme cardiace sau osoase (osteoporoză).

Vizita la endocrinolog este recomandată din doi în doi ani.

Există însă mai multe situaţii în care trebuie să mergi la endocrinolog: când o tânără încearcă să rămână însărcinată sau vrea sa afle despre fertilitatea eio evaluare anuala este obligatorie pentru orice persoana de peste 60 de ani.

Teste de sânge, cum ar fi hormonul de stimulare a tiroidei (TSH), nivelurile de hormon tiroidian liber, tiroxina liberă (FT4), triiodotironina (T3), concentrația de anticorpi care se leagă de glanda tiroidă (adică anticorpii care stimulează ATPO și TRAb). Toate acestea ajută la documentarea caracteristicilor funcționale ale tiroidei – cum funcționează.

Pentru a vedea aspectul tiroidei, medicii recomandă o ecografie a tiroidei. Monitorizați tiroida pentru noduli, calcificări, zone hipoecogene și apropierea de tiroida, limfadenopatii în ceafă, glandele paratiroide, toate aspectele care sunt proeminente la ecografie. Prezența nodulilor tiroidieni este obișnuită, dar nu înseamnă că pacientul a primit un diagnostic care dovedește boala tiroidiană, doar că trebuie să fie prezent regulat pentru a monitoriza eventualele noduli.

Source