Exista multe sortimente de vinuri, astfel ca cei care nu se pricep pot fi pusi in dificultate atunci cand vor sa aleaga unul.

Vinul rosu este obtinut din struguri inchisi la culoare care se lasa la fermentat alaturi de pielita boabelor, aceasta fiind cea care ofera culoarea, aromele, aciditatea si nivelul de taninuri. Culoarea poate fi de la mov opac pana la rosu intens, iar nivelul de taninuri este, de regula, ridicat, fiind cel care ofera senzatia de uscaciune. Vinurile rosii sunt, de obicei, usor acide, iar gustul poate fi foarte complex. Aromele fructate sunt dominante, iar invechirea la baricul de stejar poate veni cu note de ciocolata sau cafea. Cele produse in tari precum Franta sau Italia oglindesc mai multe dintre caracteristicile terroir-ului, pe cand cele produse in Statele Unite sau Australia sunt mai fructate. Se pot obtine din vinuri autentice precum Cabernet Sauvignon, Merlot, Shiraz si nu numai, insa si amestecul cu alte soiuri poate da viata unor cupaje deosebite.

Vinul alb se produce din strugurii verzi, dar si din cei rosii prin indepartarea pielitelor inaintea fermentarii. Culoarea este, de regula, aurie sau galbuie, concentratia de taninuri este modesta, nivelul de aciditate este ridicat, iar gustul fructat aminteste de lamaie, grapefruit, piersici sau mar. Cele mai cunoscute vinuri albe sunt cele obtinute din struguri Chardonnay, Pinot Gris sau Sauvignon Blanc si provin in special din regiunea Bordeaux din Franta sau din Spania. Se imbina de minune alaturi de preparate din fructe de mare, paste, branzeturi si nu numai.

Vinul rosé se bucura de o popularitate tot mai mare de la un an la altul. Se produce din struguri rosii, iar sucul este lasat in contact cu pielita boabelor pentru o perioada redusa de timp, astfel incat sa poata fi obtinuta culoarea roz. Vinurile rosé pot fi de la seci pana la dulci. In general, se servesc proaspete, in decurs de cativa ani de la productie, insa sunt si exceptii precum vinul spumant rosé Dom Perignon care poate fi invechit pana la 30, 40 de ani. Ascund, de regula, o concentratie redusa de taninuri, insa un nivel ridicat de aciditate, iar gustul dominant este de fructe rosii cu note subtile de citrice. Vinurile se produc din struguri precum Cabernet Sauvingon, Pinot Noir, Merlot, Shiraz si nu numai. La capitolul asocieri culinare sunt foarte versatile si se inteleg de minune cu preparate din pui, peste, legume, branzeturi proaspete si multe altele.

Un vin rosé de inalta calitate pe care merita sa il descoperi este Busuioaca din gama Budureasca Premium. Vinul se obtine prin culegerea exclusiva a celor mai sanatosi struguri din viile Budureasca, Dealu Mare. Dupa culegerea si sortarea lor, acestia sunt lasati in contact cu pielitele pentru exact 48 de ore, astfel incat sa poata fi extrase aromele mult dorite. La finalul procesului oenologic se obtine un vin grozav care intruchipeaza toate caracteristicile tipice acestui soi. Culoarea roz pal este fermecatoare, iar parfumul de petale de trandafir poate seduce pe oricine. Gustul este bine structurat si prezinta un amestec inedit de rodie si capsune care conduce catre un final incantator dominat de tuse citrice. Acest vin din Busuioaca poate fi servit ca atare, dar si alaturi de multe preparate, fiind foarte versatil. De la frigarui din carne de pui, pana la salate, branzeturi proaspete sau fructe de mare, vei avea parte de libertate deplina atunci cand gatesti sau comanzi mancarea preferata. Pentru punerea in valoare a tuturor calitatilor sale se recomanda consumul acestui vin la o temperatura intre 7 si 9 grade.

noiembrie 23rd, 2021 by

Source