Tortul este ușor de preparat

Chef la un restaurant cunoscut din Piteşti, Cristian Ruşanu s-a dedicat de aproape 14 ani exclusiv gastronomiei, după ce înainte a fost corporatist.

„Acest tort special este bun de sărbători și între sărbători, ce ne fac să mai putem desert și după friptura. Tortul merge în special după friptura de miel. Noi îl facem de Paște la restaurantul Piquant”, declară CR, chef la Restaurantul Piquant din centrul Piteştiului.

Iată mai jos care sunt ingredientele ce vă sunt necesare pentru a pregăti deliciosul Tort Marnier.

Pentru blat aveți nevoie de 8 ouă, 180 grame unt, 180 grame ciocolată neagră, 1 plic praf de copt și 300 grame făină. Pentru cremă (ganache montat) aveți nevoie de 400 grame ciocolată cu lapte, 800 grame frișcă, 100 mililitri lichior Grand Marnier, plus fructe pentru decor.

„Pentru blat, separam albușurile și le batem spumă. Peste gălbenușuri adăugăm ciocolata și untul topite împreună la bain-marie sau microunde. Cu atenție să nu le ardem. Amestecam totul și adăugăm faina și praful de copt, omogenizam compoziția și o punem în formă. Lăsăm tortul la cuptor la temperatura de 180° Celsius timp de aproximativ 35 minute. Pentru cremă, topim ciocolata cu jumătate din cantitatea de frișcă fiartă în care punem 60 mililitri Grand Marnier. Apoi adăugăm cealaltă jumătate, rece de data asta și o lăsăm într-un bol la frigider peste noapte. A doua zi, cu un mixer, batem compoziția ca pe o frișcă. Compoziția trebuie bătută cam cinci minute, până se prinde de paletele mixerului. Însiropăm blatul cu lapte și ce a mai rămas din Grand Marnier. Apoi asamblăm tortul și îl decoram cu fructele de pădure”

Interesantă este și povestea lichiorului folosit pentru prepararea acestui tort inedit. Grand Marnier este un amestec unic de coniac și portocale amare. Din îmbinarea coniacului fin și gustului exotic și foarte aromat al portocalelor din soiul Citrus Bigaradia, soi provenit inițial din Caraibe, a luat naștere un produs unicat, cunoscut în toată lumea.

Povestea Grand Marnier a început acum aproape două secole, în 1827, când Jean Baptiste Lapostolle a construit prima distilerie în Neauphle-le-Château, un mic orășel de lângă Paris, câștigându-și în scurt timp reputația pentru lichiorurile de fructe de o calitate excepțională. Ulterior, fiul lui Jean Baptiste, Eugene, a adus cu el câteva sticle de coniac vechi dintr-o călătorie în regiunea Cognac. Însă cel care a avut ideea neobișnuită a combinației dintre coniac și lichiorul de portocale amare a fost Louis Alexandre Marnier, ginerele său.

Source