Folosirea în condiţii de siguranţă a unui laptop sau calculator, presupune respectarea câtorva reguli. Rolul acestora este acela de a menţine dispozitivul respectiv într-o stare de funcţionare bună, pentru cât mai mult timp.

În acelaşi timp, modul în care rezistă şi durata de viaţă a unui astfel de echipament, depinde şi de alegerea iniţială, astfel că este recomandat ca laptopul sau calculatorul să fie alese în funcţie de regimul de lucru la care vor fi supuse. De asemenea, este extrem de importantă respectarea specificaţiilor producătorului, cât şi intervenţiile tehnice făcute doar de către specialişti.

Când este necesară întreţinerea unui dispozitiv?

Un dispozitiv folosit în concordanţă cu performanţele pe care le deţine, impune o întreţinere periodică, tocmai pentru a funcţiona la capacitatea normală şi pentru a fi performant. Procedura  de curatare laptop reprezintă prima şi cea mai importantă etapă din întreţinerea unui astfel de echipament. Un laptop folosit cu o frecvenţă moderată, va impune o curăţare anuală, în timp ce unul folosit pentru gaming sau pentru alte funcţii accesate foarte frecvent, va necesita o curăţare la o perioadă de maxim şase luni.

Pe lângă aceste repere recomandate, se va apela la specialişti în vederea curăţării dispozitivului, atunci când răspunde cu greutate la comenzi,  se încinge prea repede şi porneşte ventilatorul frecvent, i se blochează imaginea sau nu mai răspunde deloc la anumite comenzi. Acestea sunt semnale care anunţă depuneri excesive de particule de praf sau fum în radiator, impunând o inspecţie autorizată.

Cum se efectuează curăţarea laptopului sau calculatorului?

În situaţiile în care laptopul sau calculatorul manifestă semnalele amintite anterior, dispozitivul trebuie dus într-un service calculatoare, intervenţia autorizată fiind obligatorie. Specialiştii în domeniu vor face o diagnosticare rapidă şi vor demara procesul de curăţare. Este o intervenţie tehnică de scurtă durată, în cazul în care dispozitivul nu manifestă şi alte defecţiuni, finalizându-se în câteva ore. Vor curăţa ventilatorul, radiatorul şi sistemul de răcire, vor înlocui pasta termoconductoare de pe procesor şi chipset-urile.

Un service autorizat pune la dispoziţia clienţilor servicii de specialitate, piese de schimb şi accesorii, dar şi o execuţie într-un timp relativ scurt, chiar şi pentru clienţii din altă localitate. Laptopul defect sau care are nevoie de curăţare va fi preluat de către un curier şi depus la service. Contactul permanent dintre specialişti şi client, asigură o comunicare benefică,  finalizarea rapidă a intervenţiilor tehnice şi remedierea defecţiunilor.

Source