Asadar, te-ai hotarat sa iti cumperi o bicicleta pliabila. Chiar daca nu o folosesti zilnic, va fi necesar sa faci putina munca de intretinere. Vibratiile, impactul cu solul si murdaria acumulata pot afecta componentele bicicletei, iar daca nu ai grija sa preintampini problemele, bicicleta va deveni inutila. In general, este recomandat sa parcurgi, odata la trei luni, urmatorii pasi pentru intretinerea unei biciclete pliabile:

  1. Curatare si lubrifiere

Desi multe persoane cred ca este suficient sa cureti bicicleta cu apa, acest lucru nu este tocmai adevarat. Daca folosesti un aparat de curatat cu presiune, acest lucru este chiar daunator, deoarece poate sterge stratul protector de pe componentele metalice, expunandu-le la rugina.

In schimb, o curatare manuala a ramei bicicletei, cu produse speciale de curatare, este mult mai eficienta pentru intretinerea bicicletei. Dupa curatare, usuca suprafata si aplica o solutie de lustruire, care va functiona si drept protectie anti-rugina.

Odata ce ai curatat rama, poti incepe curatarea lantului. Inmoaie noroiul acumulat pe acesta cu apa, apoi foloseste un produs special de curatare si o perie de sarma pentru a indeparta murdaria ramasa. Usuca lantul cu o carpa si aplica lubrifiant, urmand cu atentie instructiunile de aplicare.

  1. Inlocuieste lantul

Daca pedalarea devine mai dificila sau auzi un sunet neobisnuit cand pedalezi, este posibil sa ai nevoie sa inlocuiesti lantul bicicletei sau, in unele cazuri, doar cateva verigi.

  1. Verifica presiunea anvelopelor

Inainte de a scoate bicicleta la o plimbare, este necesar sa verifici daca anvelopele au presiune adecvata. Retine ca nu este indicat sa umfli anvelopele mai mult decat este recomandat, si nici chiar la maxim. De asemenea, este necesar sa adaptezi presiunea greutatii tale – in general, cu cat ai o greutate mai mare, cu atat trebuie sa aplici mai multa presiune.

  1. Schimba placutele de frana

In timp, placutele de frana tind sa se uzeze, ceea ce afecteaza capacitatea de franare a bicicletei si poate conduce la accidentari. Iti poti da seama daca franele sunt uzate ascultand sunetul pe care il fac la franare. Daca auzi un sunet prelung si rotile nu se opresc imediat dupa franare, atunci este cazul sa le inlocuiesti.

  1. Verifica suruburile si piulitele

Suruburile si piulitele se uzeaza la randul lor, in timp, de obicei din pricina frecarii si ruginii. Inainte sa te urci pe bicicleta verifica, periodic, componentele mici ale bicicletei si sistemul de pliere. De asemenea, nu strange aceste componente prea tare, deoarece presiunea excesiva le uzeaza mai rapid. Dac? le strangi prea pu?in, in schimb, se vor misca excesiv, cauzand frecare si uzare mai rapida.

  1. Instaleaza cele mai bune suspensii

Suspensiile protejeaza anumite componente importante ale bicicletei, scad impactul asupra lor si fac plimbarea ta mai comfortabila si mai placuta. Ele sunt importante mai ales daca vei merge cu bicicleta pe suprafete denivelate. Daca bugetul nu iti permite instalarea unor suspensii noi, poti reduce impactul asupra bicicletei si disconfortul prin utilizarea unor anvelope mai late.

Source