Cititul are numeroase beneficii la orice vârstă, cu atât mai mult în copilărie. Cel mic își dezvoltă mai ușor imaginația și creativitatea, își îmbogățește vocabularul și, în plus, își îmbunătățește abilitatea de a găsi soluții. Cum îl faci pe copil să îndrăgească lectura? Iată câteva modalități și sfaturi utile. 

Alege povești pe placul copiilor

Prichindeii pot fi atât de pasionați de o poveste, încât vor să o audă sau să o citească în fiecare seară. Cu astfel de cărți, cei mici sunt atrași către lectură. Subiectele preferate sunt, adesea, cele despre prietenie, familie, speranță, aventură, suspans și magie. 

Poveștile adorate de cei mici sunt în topul celor mai bine vândute volume. De asemenea, anumiți scriitori români sau internaționali reușesc să creeze, de fiecare dată, personaje pe placul prichindeilor. De exemplu, au succes aventurile lui Rostogol, scrise de Lavinia Braniște, autoare de cărți pentru copii.

Porcușorul Rostogol este un personaj simpatic, purtat în zbor de o barză care vrea să iasă la pensie. Poveștile sunt amuzante, pline de aventură și de învățături. Seria de cărți a Laviniei Braniște conține patru volume: „Rostogol merge acasă”, „Rostogol păzește pepenii”, „Rostogol și vulcanii noroioși” și „Rostogol iluzionist”.

O carte care face parte din noutăți, apreciată de cei mici, este „Sora lui Colăcel”, de Lavinia Braniște. Povestea despre două fete care devin surori peste noapte, Ruxi și Adela, atinge subiecte impresionante, precum frica de schimbare și nevoia de a aparține. 

Achiziționează cărți în funcție de vârsta copilului

O carte cu multe ilustrații și acțiune simplă atrage mai ușor atenția unui preșcolar. Pe măsură ce crește, preferințele copilului se schimbă, iar părinții trebuie să țină pasul cu aceste modificări. De pildă, seria Rostogol este recomandată prichindeilor cu vârsta de 6 ani sau mai mult. În schimb, „Sora lui Colăcel” este potrivită copiilor mai mari, de peste 10-11 ani

Un alt exemplu potrivit pentru cei mici este „Istoria lumii în 100 de animale”, de Simon Barnes, cu ilustrații fantastice de Frann Preston-Gannon. În același timp, „O scurtă istorie a lumii”, scrisă pe înțelesul copiilor de Ernst H. Gombrisch, este recomandată adolescenților. 

Citiți împreună

În special în prima parte a copilăriei, cei mici imită comportamentul adulților. Formează un obicei ca în fiecare zi să citiți împreună măcar 30 de minute. Transformă lectura dintr-o obligație, într-o activitate plăcută pe care să o faceți în familie.  

Organizează activități pe baza cărților pentru copii

Pentru a menține entuziasmul copilului pentru cărți, organizează periodic activități atractive, pe baza poveștilor lui preferate. Spre exemplu, fă o scenetă cu Apolodor, inspirată din „Hai pe Lună împreună” sau din „Descoperim cu Apolodor, în Deltă, păsările-n zbor”, scrise de Florin Bican și cu ilustrații de Dan Ungureanu. Pregătiți elemente de decor și costume adecvate.

Mai mult, poți organiza concursuri cu prietenii sau colegii copilului. Adună o serie de întrebări, cu diferite grade de dificultate, despre poveștile și personajele îndrăgite de cei mici. Asigură-te că toți sunt recompensați, nu doar câștigătorul. 

Alege cărți pe placul copiilor, cu subiecte de interes pentru fiecare etapă a copilăriei. Organizați seri de lectură și activități distractive pentru toată familia. Găsește mereu noi modalități de a insufla și de a încuraja pasiunea pentru citit a copilului.  

iunie 23rd, 2022 by

Source