Lucrările de zidărie realizate necorespunzător vin cu o serie de consecințe. Pe de o parte sunt cele legate de siguranţa de exploatare, pe de altă parte sunt costurile ce trebuie plătite ulterior pentru remedierea acestora.

Cele mai frecvente defecte sunt generate de calitatea proastă a materialelor utilizate, altele sunt cauzate de nerespectarea proiectului arhitectural ori de nerespectarea etapelor de lucru de către muncitori din șantier. Iată care sunt cele mai frecvente probleme ale proiectelor de zidărie, dar şi cum pot fi acestea evitate.

Pierderi de căldură şi rezistență scăzută

Se cunoaşte faptul că un buiandrug este un element care asigură mai multă rezistenţă lucrării. Este un element prefabricat realizat din beton armat, prevăzut cu înveliş ceramic, ce contribuie la închiderea eficientă pe verticală a golurilor de zidărie. Din nefericire, mulţi aleg să improvizeze, să folosească profile metalice ce au caracteristici diferite faţă de un buiandrug original. Lucrările realizate cu componente improvizate sunt mai puțin rezistente și au pierderi de căldură. Specialiştii recomandă utilizarea de buiandrug de calitate și nu a improvizaţiilor pentru a se crea construcţii stabile.

Apariţia crăpăturilor şi a fisurilor în zidărie

Crăpăturile şi despicăturile sunt frecvente în construcţiile în care fie se utilizează materiale de calitate îndoielnică, fie acestea au fost depozitate incorect. Crăpăturile şi fisurile mai apar şi în cazul construcţiilor cu fundaţii la adâncime mică şi sunt determinate de fondare incorectă. Acestea pot fi preîntâmpinate prin respectarea planului arhitectural.  O altă cauză a apariţiei fisurilor este legată de păstrarea şi depozitarea incorectă a materialelor de construcţie: mortar, ciment, caramida. Incorect depozitate, acestea îşi pierd din proprietăți şi implicit, duc la apariţia defectelor. 

Degradarea zidurilor 

Sunt situaţii în care costul iniţial al materialelor îl depăşeşte pe cel estimat, şi din nefericire, mulţi aleg să le înlocuiască pentru a face economii. Această practică nu doar că poate scădea calitatea zidăriei, dar poate duce la realizarea unei construcţii cu rezistenţă scăzută, care se va degrada mult mai rapid, faţă de cea proiectată iniţial. Respectarea proiectului iniţial şi utilizarea materialelor conforme este singura măsură ce poate fi luată în vederea prevenirii defectelor şi scăderii rezistenţei construcţiei.

Source