POLISTIREN EXPANDAT, EPS 80, GR 50MM, AUSTROTHERM

Polistirenul expandat, cunoscut si sub numele de EPS (polistiren expandat), este un material plastic poros si usor, folosit in mod frecvent in diverse aplicatii datorita proprietatilor sale remarcabile. Acest material a devenit un element esential in industrie datorita greutatii sale reduse, izolarii termice excelente si versatilitatii in utilizare.

Polistirenul expandat a fost descoperit pentru prima data in 1949 de catre inventatorul german Fritz Stastny. De atunci, acest material a evoluat si s-a raspandit in intreaga lume, devenind o alegere populara in constructii, ambalaje si alte industrii.

Procesul de fabricatie:

Producerea de polistiren expandat implica utilizarea polistirenului sub forma de bilute sau granule. Aceste granule sunt apoi expandate printr-un proces de incalzire controlata. Sub influenta caldurii, granulele se umfla si formeaza celule inchise, ceea ce confera materialului caracteristicile sale poroase. Astfel, polistirenul expandat capata o structura plina de aer, ceea ce ii confera greutate redusa si proprietati excelente de izolare termica.

Proprietati fizice si termice:

Una dintre cele mai notabile proprietati ale polistirenului expandat este greutatea sa redusa. Cu toate acestea, acest material este surprinzator de dur si rezistent, ceea ce il face potrivit pentru o varietate de aplicatii. De asemenea, polistirenul expandat are proprietati izolatoare termice remarcabile, fiind un material eficient in reducerea pierderilor de caldura si in mentinerea temperaturii optime in interiorul cladirilor.

Utilizari in constructii:

Polistirenul expandat este adesea folosit in constructii datorita proprietatilor sale izolatoare. Placile sau blocurile de polistiren expandat sunt utilizate pentru izolarea termica a peretilor, pardoselilor si acoperisurilor. Acest material ajuta la mentinerea confortului termic in interiorul cladirilor si la reducerea costurilor de incalzire si racire.

Ambalaje si protectie:

Datorita caracteristicilor sale de absorbtie a socurilor si greutatii reduse, polistirenul expandat este folosit in mod extensiv in industria ambalajelor. Ambalajele din polistiren expandat ofera o protectie excelenta pentru produsele fragile in timpul transportului si manipularii.

Aspecte ecologice:

Desi polistirenul expandat este reciclabil, acesta ramane un subiect dezbatut in ceea ce priveste impactul sau asupra mediului. Productia de polistiren necesita resurse energetice semnificative, iar procesul de reciclare poate fi limitat. In ciuda acestor aspecte, cercetarile si dezvoltarile din domeniul materialelor sustenabile au inceput sa abordeze aceste probleme, oferind solutii mai prietenoase cu mediul.

Source