Calitatea somnului poate fi afectată de mulți factori, de la confortul patului, până la problemele de sănătate și simptomele care te țin treaz. Este important să mergi la medic atunci când observi că ceva nu este în regulă și nu te mai poți odihni ca de obicei. De cele mai multe ori, la baza unei astfel de situații stă o afecțiune nediagnosticată. Iată care sunt cele mai comune probleme de sănătate care nu te lasă să dormi:

Durerea de orice fel

Durerea este una dintre cele mai frecvente probleme care nu te lasă să dormi. Din cauza disconfortului, adormirea se face mult mai greu, iar somnul este deseori fragmentat, din cauza trezirilor nocturne. Dacă te confrunți cu durere de spate sau sciatică (vezi sciatica tratament), dureri de măsele sau alte dureri cronice, sfatul nostru este să mergi la medic pentru un tratament adecvat. Nu uita că lipsa somnului poate duce în timp și la alte probleme de sănătate.

Anxietatea sau depresia

Tulburările mentale afectează cel mai grav somnul. Persoanele care suferă de anxietate sau mai rău, de depresie, au constant gânduri negative și preocupări care fac adormirea mult mai dificilă. Să nu mai vorbim de faptul că anxietatea se poate manifesta și fizic prin stări de agitație și palpitații, iar acest lucru duce la un somn deloc odihnitor și la dimineți lipsite de energie.

Sindromul picioarelor neliniștite

Ți s-a întâmpla vreodată să vrei să adormi și să nu poți pentru că simțeai o senzație ciudată la nivelul picioarelor și nevoia de a le mișca constant? Cel mai probabil ai experimentat sindromul picioarelor neliniștite, o afecțiune ce duce în majoritatea cazurilor la episoade de insomnie (vezi și alte insomnia cauze).

Apneea de somn

Apneea de somn face parte din categoria tulburărilor de respirație care afectează calitatea somnului. Multe persoane suferă de apnee de somn, fără măcar să știe acest lucru – de cele mai multe ori, cel care observă o problemă este partenerul de somn. Iată care sunt cele mai comune simptome: sforăitul puternic în timpul somnului, pauze în respirație, somn agitat, oboseală excesivă, dureri de cap și dificultăți de concentrare.

Alte afecțiuni medicale

Diabetul, afecțiunile cardiace, sindromul de oboseală cronică, toate acestea produc simptome care afectează în mod negativ somnul. De multe ori, nu doar simptomele provoacă probleme de somn, ci și tratamentul prescris pentru tratarea acestor afecțiuni. Dacă crezi că lipsa somnului în cazul tău este din cauza tratamentul, ar fi bine să ai o discuție cu medicul tău pentru a găsi soluții.

În concluzie, condițiile medicale afectează de cele mai multe ori somnul. Dacă însă îți stabilești un program de somn și o rutină potrivită și mergi la medic pentru identificarea și tratarea afecțiunii care nu te lasă să dormi, lucrurile ar trebui să se îmbunătățească.

Source