Conflictul de munca individual poate fi declansat chiar si in timpul derularii contractului semnat de cele doua parti, dar si dupa ce acesta a fost incheiat. In acest din urma caz vorbim spre exemplu de clauze de confidentialitate incalcate, de clauza de neconcurenta, de prejudicii de recuperat. Indiferent de situatie, ajutorul de specialitate este o sansa in plus de a avea castig de cauza. Apelati la un avocat cu experienta in domeniu, nu neaparat care sa aiba si experienta in domeniul penal, un avocat penal Cluj sau din orasul din care proveniti, decat daca sunt implicate desigur si fapte penale ale angajatului sau angajatorului aflati in conflict.

Procedural, sunt cativa pasi pentru a rezolva un astfel de conflict

Conflictul de munca individual va fi solutionat din prima instanta in tribunal. O astfel de actiune este deschisa la tribunalul de a carui circumscriptie apartineti. Cererea de acest gen va fi formulata de cel a carui drepturi au fost incalcate.

Avocatul poate oferi consiliere in ceea ce priveste acest gen de actiune, poate fi reprezentant in fata instantei, desi in prima faza este incurajata negocierea si gasirea unei cai comune de aplanare a situatiei. Chiar si asa, in caz de negociere, un avocat poate fi o alianta mai puternica. Avocatul cu experienta in dreptul muncii cunoaste legea in vigoare si va sti sa va ghideze, sa va ajute sa formulati corect pretentiile financiare si nu numai acestea.

In cazul unor masuri unilateral luate exista un termen maximum de 45 de zile in care puteti contesta situatia. Cat despre plata unor despagubiri, restituiri de sume exista un termen de maximum 3 ani de la data procedurii pagubei cand pot fi initiate actiuni in instanta avand acest scop.

Legea dialogului social, art. 212 prevede ca in astfel de cauze cererile sa fie judecate cu celeritate. Termenul de judecata este de maximum 10 zile si cel de apel de 10 zile de la data la care a fost comunicata hotararea.

Source