Una dintre problemele neurologice care are un impact semnificativ la nivel mondial este dementa. De multe ori aceasta tulburare cognitiva si neurologica nu poate fi sesizabila decat in momentul in care manifestarile devin deja foarte vizibile si cand impactul negativ asupra vietii pacientului si familiei acestuia este unul considerabil.

Din acest motiv este foarte important sa existe cat mai multe informatii referitoare la dementa, la tipurile si stadiile acestei afectiuni, pentru a putea apela la un centru medical specializat in dementa Bucuresti in vederea unei evaluari cognitive si punerea unui diagnostic daca este cazul.

Stadii intalnite in dementa

In functie de gradul de avansare a bolii, dementa poate sa fie regasita in urmatoarele stadii:

  • Primul stadiu este cel mai usor si in acest caz este afectata doar memoria de scurta durata. Nu vorbim aici despre dificultati pentru pacient de a avea independenta psihica sau cognitiva.
  • Stadiul al doilea este varianta moderata a dementei. Pentru pacientii aflati in acest stadiu pot fi sesizate deja dificultati usoare de natura cognitiva. Manifestarile in acest stadiu implica tulburari importante de memorie, dificultati in efectuarea unor sarcini, dificultati cu orientarea in spatiu si timp sau modificarea ciclului somn-veghe.
  • Stadiul al treilea este acela in care pacientul are nevoie permanenta de asistenta din exterior pentru realizarea sarcinilor si chiar pentru efectuarea anumitor procese naturale ale corpului.

Stabilirea stadiului in care se afla un pacient care primeste diagnosticul de dementa se face in urma unei consultatii neurologice intr-un cabinet medical sau centru medical specializat in dementa Bucuresti.

Care sunt tipurile de dementa?

Dincolo de gradul de avansare a bolii, in cazul dementei vorbim si despre mai multe tipuri, in functie de modul in care simptomele sunt prezente in viata pacientului. Un tip de dementa este boala Alzheimer, aceasta fiind cel mai des intalnit tip de dementa. Principala manifestare este dificultatea de invatare sau alterarea functiilor de natura cognitiva.

Un al doilea tip este dementa vasculara si este descris prin simptome care includ dificultati de concentrare si dificultati in realizarea unor sarcini avand diferite grade de complexitate. Dementa vasculara se manifesta cu precadere la pacientii cu risc vascular ridicat (lezarea vaselor de sange la nivel cerebral datorita unui cheag de sange sau prin formarea placilor de aterom).

Dementa frontotemporala este un tip de dementa precoce datorita faptului ca debuteaza inainte de varsta de 65 de ani. Simptomele includ schimbari bruste de comportament, dificultati de vorbire si afectarea lobilor temporali si prefrontali.

Un alt tip de dementa este cea cu corpi Lewy. Manifestarile includ halucinatii vizuale, tulburari de atentie, tulburari de somn, disfunctie executiva, dar si anumite simptome specifice bolii Parkinson.

Dementa mixta este ultimul tip al acestei tulburari neurologice si vorbim despre varianta intalnita la persoanele in varsta cu diferite schimbari la nivelul creierului. In functie de tipul de dementa se va stabili inclusiv tratamentul de catre un specialist in dementa Bucuresti care a facut examinarea neurologica si care a pus diagnosticul. Este important de punctat faptul ca dementa este o tulburare cognitiva care evolueaza in timp.

Source