Izolarea locuințelor este un aspect care a început să ne privească din ce în ce mai acut, atât pentru că ne dorim confort și căldură, cât și pentru că ne dorim locuințe eficiente din punct de vedere energetic. Izolarea termică se face în funcție de fiecare element structural în parte, având la bază considerente precum materialul ales, dar și grosimea de strat aplicată. Iată câteva diferențe notabile între izolarea celor mai importante elemente constructive, în speță între pardoseli și pereți.

Izolarea termică a pereților

Pereții sunt elemente structurale poziționate în plan vertical, care asigură transferul încărcărilor la fundație. Zidurile au și scop de protecție dar și de delimitare spațială, însă la nivel de izolare necesită aplicarea unor materiale performante, care să asigure nivelul dorit de confort. 

Cel mai adesea izolarea termică a pereților se face cu ajutorul polistirenului, acest material fiind capabil să mențină o temperatură optimă la interior, astfel încât nivelul de confort termică să fie cât mai ridicat. Dacă izolarea pereților se face la exterior, polistirenul expandat este cel recomandat de către specialiști, în vreme ce la interior, din considerente de spațiu, se recomandă folosirea unor materiale mai reduse din punct de vedere al grosimii. Există polistiren, precum este cel extrudat, care poate asigura un nivel optim de izolare și care prin densitatea lui nu permite căldurii să se piardă în exterior. Practic, deși acesta nu are aceeași grosime ca și polistirenul expandat, comasarea materialului ajută foarte mult atât în ceea ce privește menținerea căldurii, cât și păstrarea unei dimensionări corecte a camerelor. 

Pe de altă parte și vata minerală este un material foarte bun pentru izolarea pereților, însă procesul de montare a acesteia este mai greoi, iar costurile materialelor sunt adesea cu mult mai mari decât în cazul polistirenului. 

Izolarea termică a pardoselii

Pardoseala este un element constructiv orizontal, care trebuie să răspundă cerințelor de rezistență la nivel de trafic. Pentru izolarea pardoselilor este necesar să se ia în calcul tipul pardoselii, existența sau nu a unui sistem de încălzire în pardoseală, dar și nivelul de trafic. 

Pentru pardoseli pot fi folosite aceleași materiale de izolare ca și în cazul pereților, cu mențiunea că va trebui să protejezi materialele foarte bine, astfel încât ele să rezistent la trafic. Poți folosi polistiren expandat sau extrudat, vată minerală bazaltică sau vată minerală de sticlă, iar uneori chiar și spuma poliuretanică poate răspunde cu succes cerințelor de izolare în plan orizontal.

Izolarea pardoselilor ține foarte mult și de aspectul încălzirii în pardoseală, deoarece există beneficiari care preferă implementarea ambelor soluții pentru un plus de confort, dar și din considerente constructive. În vreme ce sistemul de încălzire în pardoseală funcționează ca un produs destinat atingerii unei temperaturi în cameră, la nivel inferior, izolația este responsabilă de menținerea căldurii în parametri optimi, reducând astfel transferul termic și pierderea căldurii în exterior. 

Ambele elemente constructive, atât pereții cât și pardoseala reprezintă punți termice foarte puternice. Diferența dintre izolarea pereților și izolarea pardoselii ține foarte mult și de substratul folosit, dar și de sistemele de acoperire. Spre exemplu, în cazul pereților, sistemul de izolare va fi protejat doar de tencuieli decorative sau vopsele lavabile, în vreme ce pardoselile vor avea ca strat final chiar acoperirile de tip parchet, placaje ceramice sau placări cu piatră naturală. Astfel, sistemul de izolare este mai bine protejat în cazul pardoselilor, spre deosebire de expunerea pe care o observăm în cazul pereților.

Soluțiile de izolare se dispun numai după ce proiectantul realizează un calcul termic la nivelul structurii, pentru cazul caselor nou construite sau după realizarea auditului energetic, dacă vorbim despre locuințe vechi, cu probleme în ceea ce privește menținerea temperaturii la un nivel optim. 

aprilie 21st, 2021 by

Source