Știai că bolile cardiovasculare reprezintă principalele cauze de deces din țara noastră? Există numeroase afecțiuni cu care se poate confrunta inima omului, dintre acestea cele mai cunoscute fiind infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral, însă lista poate fi completată și de alte patologii cu care se confruntă pacienții de orice vârstă. Iată care sunt cele mai frecvente 3 boli cardiovasculare și ce trebuie să știi despre acestea.

Accidentul vascular cerebral

Frecvența și factorii de risc ai unui accident vascular cerebral trebuie cunoscuți de oricine, dat fiind că aceasta este una dintre cele mai frecvente afecțiuni cu care se confruntă oamenii astăzi. Accidentul vascular cerebral este ischemic în 80% din cazuri, ceea ce presupune că este vorba despre obstrucția unei artere. Celulele creierului nu mai sunt irigate, nu mai primesc suficient oxigen și glucoză care sunt transportate în mod normal de sânge, iar acest lucru poate duce la daune mai mult sau mai puțin extinse. În celelalte 20% din cazuri este vorba despre un accident vascular hemoragic, adică are loc ruperea unui vas cerebral.

Printre semnele care pot indica probleme de acest fel și care ar trebui să conducă la o vizită într-o clinica cardiologie Iasi se numără: slăbiciunea bruscă sau paralizia unui membru sau a unei părți a corpului, scăderea bruscă sau pierderea vederii, tulburări de limbaj sau înțelegere, stare de confuzie, pierderea echilibrului și a coordonării, durere de cap bruscă severă.

Infarctul miocardic

Această afecțiune este o urgență medicală, iar fiecare minut poate conta. Cu cât fluxul sanguin care alimentează în mod normal inima este restabilit mai repede, cu atât este limitată amploarea infarctului, iar funcția inimii va fi restabilită și complicațiile pe termen scurt și lung vor fi atenuate.

Secvența unui episod de infarct poate fi rezumată în trei etape: formarea unui cheag la nivelul stenozei, întreruperea circulației sanguine a zonei cardiace în cauză și moartea celulelor lipsite de sânge. În câteva ore, consecințele acestei morți celulare asupra mușchiului cardiac devin ireversibile.

Tulburările de ritm cardiac

Tulburările de ritm cardiac – sau fibrilația atrială – reprezintă aritmia inimii care se manifestă adesea sub forma palpitațiilor și, uneori, a dificultăților de respirație. De regulă, persoanele care suferă de această boală sunt persoanele în vârstă care prezintă un risc cardiovascular ridicat.

Despre fibrilația atrială se poate spune că este o tulburare majoră care trebuie gestionată în mod eficient pentru a nu existe consecințe grave asupra stării de sănătate. Persoanele cu de fibrilație atrială au de obicei palpitații și mai rar dificultăți de respirație, iar în vederea unei evaluări cardiovasculare riguroase sunt recomandate înregistrarea activității inimii timp de 24 de ore, ceea ce este posibil cu ajutorul unui holter ekg și o ecografie a inimii.

Source