Culorile alese pentru pictură influențează rezultatul final și acestea trebuie să corespundă cu intenția artistică. Picturile cu vopsele acrilice și cele cu tempera se aseamănă în anumite puncte, însă utilizările lor sunt distincte. Iată cum se diferențiază aceste două tipuri de culori și care sunt caracteristicile lor. 

Diferențe între culorile acrilice și tempera

Înainte de a începe un proiect artistic, trebuie să iei în considerare mai mulți factori, printre care și culorile folosite. Fie că ești începător, fie că ești profesionist, este recomandat să cunoști diferitele tipuri de vopsele și să alegi varianta care se potrivește cel mai bine cu pictura pe care vrei să o realizezi.

Spre exemplu, achiziționează culori tempera de la Koh-I-Noor, dacă vrei să pictezi cu degetele sau icoane pe sticlă. Mai mult, acestea se amestecă într-un mod ușor și straturile deja uscate se pot dizolva cu apă. Pigmenții sunt distribuiți perfect și sunt disponibili sub formă de culori bogate și luminoase.  

1.Componență 

Ambele tipuri de vopsea sunt pe bază de apă. Culorile acrilice au în componență un compus sintetic și gumă arabică. În schimb, tempera folosește lianți pe bază de alimente: ou (gălbenuș, albuș sau amestec din cele două), diferite plante, proteine solubile în apă (cazeină) etc. Consistența vopselelor acrilice este mai densă, iar culorile tempera sunt mai cremoase, ceea ce le face mai ușor de aplicat.

2.Solubilitate

Tempera este solubilă în apă chiar și după ce s-a uscat. Astfel, straturile de culoare care s-au întărit pot fi șterse cu apă sau pot fi amestecate cu alte nuanțe. Acest aspect nu este valabil pentru vopselele acrilice. Odată ce s-au uscat, nu mai pot fi îndepărtate cu apă. 

3.Durabilitate

Pigmentul din culorile acrilice rezistă mai mult în timp, chiar și zeci de ani, dacă sunt aplicate pe pânză și fixate corespunzător. Pe de altă parte, picturile cu tempera își pierd din intensitate și vivacitate după o perioadă scurtă, însă rezistă și ele mult timp. Acestea obțin un aspect pastelat, dar nu se îngălbenesc.

4.Suportul pentru pictură

Pictura acrilică se poate realiza pe hârtie, pânză, țesături, ceramică, lemn și metal. Tempera este folosită pe hârtie cu o greutate mai mare, pe carton, pe lemn, pe sticlă sau pe papier-mache (material constituit din mai multe straturi de hârtie, ziar și material textil, lipite cu un adeziv umed). 

Adesea, culorile tempera sunt preferate pentru realizarea de icoane pe sticlă sau pe lemn. În plus, pot fi folosite pentru pictura cu degetele, cu burete sau de către copii, deoarece se șterg ușor.

5.Timp de uscare

În funcție de grosimea stratului aplicat, acrilicele se pot usca în aproximativ un sfert de oră. Se obține o textură lucioasă și pigmentată. Tempera se usucă imediat după evaporarea apei, însă poate dura mai mult decât în cazul vopselelor acrilice. Textura picturilor tempera este mată și cu un aspect pastelat. 

Picturile acrilice sunt realizate pe un suport mai scump, precum pânză, și au o durabilitate extinsă. Pe de altă parte, tempera a fost principalul mediu de pictură pentru un timp îndelungat și este considerată varianta cea mai bună pentru proiectele școlare și pentru realizarea icoanelor. 

februarie 16th, 2022 by

Source