Ultimele perioade scolare ne-au dovedit nevoia acuta de competente digitale in randul cadrelor didactice confruntate cu sustinerea cursurilor in mediul online. Formarea cadrelor didactice, indiferent de disciplina pe care o predau, trebuie sa urmareasca atat competente de literatie digitala, cat si competente de pedagogie digitala, pornind de la nivelul lor actual de aptitudini.

ECDL Romania continua campania Teach Smart si creste reteaua de profesori certificati pe modulul ECDL Pedagogie Digitala, recunoscut international.

Un actor important in formarea cadrelor didactice este reprezentat de Casele Corpului Didactic. Astfel, pana pe 12 mai, ECDL Romania va selecta aprox. 42 de cadre didactice – reprezentanti ai CCD-urilor din toate judetele, care vor participa gratuit la cursul TTT ECDL Pedagogie digitala, avand oportunitatea de a obtine o certificare recunoscuta international pe acest tip de competente.

Acestia se vor alatura celorlalti peste 70 de profesori din toata tara care deja au obtinut gratuit prin campania ECDL Teach Smart certificatul ECDL Pedagogie digitala.

In plus, in continuare, ECDL ofera profesorilor oportunitatea de a-si afla gratuit nivelul de predare, invatare si evaluare prin tehnologia digitala si asigura pretestarea a 10.000 de profesori pe competente de pedagogie digitala prin simulari ECDL. Demersul va ajuta inclusiv la aflarea nivelului actual al aptitudinilor de predare digitala in randul profesorilor din Romania.

Este evident acum ca orice investitie in tehnologie pentru scoli poate fi eficienta doar daca este dublata de programe relevante de dezvoltare a competentelor digitale pentru profesori si elevi.

Programele internationale de certificare, precum ECDL, care este deja implementat in scoli din intreaga lume, sunt esentiale pentru constientizarea propriilor aptitudini digitale reale. Acestea ofera o metoda clara de dezvoltare si probare a competentelor digitale.

Modulul ECDL Pedagogie digitala stabileste conceptele esentiale si competentele referitoare la utilizarea eficienta din punct de vedere pedagogic a tehnologiei online, pentru sustinerea si imbunatatirea predarii, invatarii si evaluarii la clasa.

ECDL pentru invatamantul din Romania:

ü  Liceenii pot echivala proba de Competente digitale din cadrul Bacalaureatului cu ECDL PROFIL BAC.

ü  Cadrele didactice din invatamantul preuniversitar pot beneficia de credite profesionale transferabile daca obtin una dintre certificarile ECDL PROFIL DIDACTIC.

ü  ECDL include si module de certificare IT pe competente digitale pentru tehnologii actuale, precum Computing (programare in Python si gandire algoritmica), 3D Printing (modelare si imprimare 3D), Online Collaboration sau Digital Marketing.

Utilizarea tehnologiilor de modelare si imprimare 3D a fost aprobata de Ministerul Educatiei ca disciplina optionala in liceu. 

ECDL / ICDL – standardul international pentru competente digitale

Contact: [email protected], 021 316 99 22.

Source