Ca în orice alt domeniu, chiar și în construcții există recomandări de materiale pe care ar trebui ca beneficiarii să le aleagă, dacă își doresc să beneficieze de o casă sigură. Fără a pune la îndoială însă caracteristicile de rezistență sau de durabilitate ale celorlalte materiale, recomandările sunt adesea țeluri spre care aspirăm, pentru că o vorbă bună despre ele ne influențează deciziile, trebuie să recunoaștem. Dacă vrei să știi care sunt materialele cu care chiar poți face casă bună, iată câteva idei care îți vor prinde bine.

Zidărie de cărămidă

Dacă poți să alegi între a realiza o construcție din beton și una din zidărie de cărămidă plină, atunci cu siguranță ar trebui să alegi zidăria. Diferențele materialelor sunt destul de mari, iar dacă le vei cunoaște, vei înțelege cât de importante sunt materialele de construcție sau mai bine spus caracteristicile acestora raportate la anumite tipuri de încărcări. Vei vedea, spre exemplu că, deși aceste două materiale de construcție au caracteristici oarecum similare din punct de vedere al rezistenței la compresiune, lucrurile se schimbă atunci când vorbim despre eficiență. Zidăria din cărămidă se pretează foarte bine pentru construcțiile care se realizează în zone cu risc seismic ridicat. Datorită țeserii cărămizilor, a modelului intercalat al acestora, zidăria oferă o protecție sporită la cutremure, acolo unde mișcările sunt cel mai adesea înregistrate în plan orizontal, oscilant stânga-dreapta. Zidăria este capabilă să preia foarte bine eforturile provenite din seisme, mai bine decât betonul, care așa cum știm are nevoie de armătură pentru a-și asigura rezistența. Astfel,în caz de rupere în masa betonului, rolul armăturilor din oțel este acela de a menține construcția în picioare, rezistența oțelului fiind foarte mare atât la întindere, cât și la compresiune. 

Vată bazaltică și vata de sticlă pentru izolații

Chiar dacă majoritatea dintre noi suntem familiarizați cu izolații termice realizate din polistiren, ar trebui să știi că există și alte tipuri de materiale pe care nu doar că te poți baza, ci pe care ar trebui să le alegi. Astfel, vata minerală bazaltică și vata minerală de sticlă sunt unele dintre cele mai bune alegeri, îndeosebi pentru faptul că sunt complet naturale, au rezistență foarte mare la foc și acoperă chiar și segmentul izolării fonice a locuințelor, pe lângă izolarea termică. 

Parchetul din lemn masiv

Astăzi sunt disponibile pe piață nenumărate opțiuni cu privire la acoperirile calde, de tipul parchetului. Poți opta pentru parchet triplu stratificat sau pentru parchet laminat, însă nimic nu se compară cu beneficiile parchetului din lemn masiv. Parchetul din lemn masiv este cu adevărat realizat din lemn, deci este complet natural, spre deosebire de celelalte două tipuri la care majoritar sunt folosite aglomerări fibrolemnoase. Cu ajutorul parchetului masiv vei scăpa de podelele reci, vei crea o suprafață ușor de curățat și de îngrijit și vei beneficia de o pardoseală eficientă din punct de vedere energetic.

Piatra naturală versus placări ceramice

Dacă ar fi să alegi între marmură, granit, travertin și ardezie și gresie și faianță, ar fi bine să alegi întotdeauna materialele naturale. Ele nu vor fi niciodată întrecute din punct de vedere al rezistenței, iar acest lucru înseamnă o economie de bani și o durabilitate foarte mare în timp. Chiar dacă la o primă vedere costurile pentru piatră naturală par destul de ridicate, vei vedea că acestea se amortizează repede, deoarece oferă beneficii reale, comparativ cu gresia sau faianța.

În general recomandările specialiștilor sunt acelea de a folosi pentru construirea casei materialele naturale, deoarece așa vei avea garanția utilizării unor produse de calitate, dar vei simți și bucuria de a folosi produse prietenoase cu mediu și cu sănătatea ta, fără emisii de chimicale sau alte tipuri de probleme care te-ar putea afecta mai târziu. 

Source