Cele mai frecvente greșeli în turnarea betonului 

Turnarea betonului poate părea o sarcină destul de simplă, însă aceasta necesită respectarea mai multor standarde pentru ca rezultatul final să fie unul satisfăcător. Indiferent dacă ne referim doar la amenajarea unui mic colț din beton în grădină sau la lucrări mai ample, cu siguranță informațiile care urmează îți vor veni în ajutor. 

Cele mai multe lucrări din beton dau greș din cauza unor erorilor de execuție sau din lipsa utilajelor necesare precum: betonieră, vibrator beton ș.a.m.d. Evită greșelile enumerate mai jos pentru a putea realiza un proiect de care să fii mândru o perioadă îndelungată de timp. 

Compoziția este prea uscată sau prea umedă

Amestecul compoziției de beton joacă, bineînțeles, un rol foarte important în succesul lucrării. Aceasta nu trebuie să fie nici prea uscată, dar nici prea umedă. Cu un mix de beton corect compus, ar trebui să ai posibilitatea de a turna o formă de aproximativ 10 centimetri înălțime, fără ca materialul să curgă, dar care să aibă, totodată, o suprafață netedă.

Stratul este prea subțire 

Betonul este un material puternic și durabil, însă doar dacă este turnat într-un strat suficient de gros. Asigură-te că stratul de beton este de cel puțin 10 centimetri grosime. În situația în care pe acea suprafață urmează să circule și autovehicule, atunci stratul de beton va trebui să fie de minim 15 centimetri pentru o rezistență optimă. 

Totodată, pentru nivelarea suprafeței îți va fi de folos să te folosești de ajutorul unui vibrator beton și de o placa compactoare.

Nu folosești o placă compactoare și alte utilaje necesare

Calitatea și durabilitatea betonului sunt direct influențate de utilizarea utilajelor corespunzătoare. O placă compactoare are rolul de a omogeniza betonul și de a elimina bulele de aer din acesta. Acest aspect va contribui la rezistența în timp a betonului și se va evita apariția unor fisuri la nivel structural.

Totodată, folosirea unui vibrator beton asigură calitatea finală a betonului și la durata acestuia de viață. Utilizarea acestor două echipamente vor face cu siguranță diferența în cadrul lucrării tale. 

Folosești ciment vechi în compoziție 

Cimentul este ingredientul activ din cadrul betonului. Acesta este perisabil, motiv pentru care nu este indicat să se folosească ciment mai vechi de un an, deoarece va dăuna rezultatului final. 

Data viitoare când lucrezi la un proiect care implică turnarea de beton, asigură-te că vei evita să faci greșelile menționate anterior, pentru ca lucrarea ta să fie un adevărat succes. 

Source