Probabil că, de când ai devenit părinte, ai tot avut discuții cu alte persoane care au, la rândul lor, copii. Conversațiile despre juniori includ aproape întotdeauna laude la adresa propriului prichindel. „Fiul meu este extrem de isteț și creativ”, „fiica mea are o imaginație incredibilă” sunt replici pe care, cu siguranță, le-ai mai auzit.

Adevărul este că imaginația și creativitatea nu sunt neapărat trăsături date din naștere, ci se pot dobândi prin exerciții practice.

Astfel, dacă vrei să încurajezi și să stimulezi imaginația copilului tău, citește rândurile de mai jos și vei găsi câteva metode simple, distractive și, nu în ultimul rând, foarte eficiente!

1. Jocurile de rol

Sunt o modalitate excelentă de a vă distra împreună, în timp ce micuțul tău devine din ce în ce mai creativ. Cei mici devin interesați să reproducă anumite roluri pe care le observă la adulții din jurul lor, mai ales în jurul vârstei de 5-6 ani. Astfel, vă puteți juca de-a vizita la medic, de-a supermarketul (tu poți fi clientul, iar cel micuț, casierul) sau de-a școala (el fiind profesorul). Găsiți împreună contexte care vă permit intrarea în roluri diferite. Este o joacă simplă, relaxantă și incredibil de constructivă pentru imaginația celui mic!

2. Jocurile de improvizație

La fel ca jocurile de rol, și cele de improvizație stimulează foarte mult imaginația. Închipuiți-vă împreună diverse situații și dialoguri care invită la crearea de povești și de momente amuzante.

3. Lectura

Cititul este o metodă excelentă de exersare a imaginației. Cumpără-i juniorului cărți cu povești și povestiri pentru copii de la De-a Joaca și încurajează-l să se transpună total în aventurile personajelor. Pe lângă lectura propriu-zisă, care deja stimulează foarte mult imaginația, puteți face împreună exerciții de tipul „găsește un alt final al poveștii” sau „gândește-te ce altă decizie ar fi putut lua personajul principal în momentul X”.

4. Jocul „Fazan”

Știai că banalul joc „Fazan” poate stimula imaginația celui mic? Găsirea de cuvinte îi va activa creativitatea și îl va face să gândească în profunzime. Iar dacă vrei să faci lucrurile și mai interesante, puteți alege o tematică unică pentru joc: țări, orașe, alimente, personaje și așa mai departe.

5. Jocul „ce încape într-o valiză”

Iată un alt joc simplu care face minuni în ceea ce privește imaginația. Regulile sunt următoarele: fiecare dintre voi trebuie să se gândească, pe rând, la lucruri care încap într-o valiză și care încep cu litera A, apoi cu literele B, C, D etc. Chiar dacă, la început, pare ușor, nivelul de dificultate crește treptat, pe măsură ce avansați.

6. Pictura

Imaginația celor mici se dezvoltă foarte bine și atunci când aceștia sunt implicați în activități practice și artistice. Pictura este una dintre cele mai ușoare modalități de punere în practică.

Nu ai nevoie decât de un bloc de desen, un set de acuarele și câteva pensule. Cel mic poate picta de la zero lucruri izvorâte din imaginație sau se poate folosi și de cărți de colorat.

7. Proiectele DIY

Dacă vrei să duci arta într-o zonă funcțională, îl poți încuraja pe cel mic să încerce mici proiecte DIY. Poate picta un scaun vechi pentru a-i da o viață nouă, poate construi diverse obiecte din cutii, hârtie și lipici. Bineînțeles, asistat de către tine!

8. Joaca senzorială cu plastilină și alte materiale

A construi obiecte din plastilină sau alte materiale ce pot fi modelate poate fi un context excelent de învățare și de dezvoltare a creativității. Oferă-i celui mic materialele necesare și îndeamnă-l să creeze animale, fructe și legume sau poate chiar creaturi noi, imaginate de el.

9. Rimele și poeziile

Ce spui de o zi în care puteți vorbi doar în rime? Tu și micuțul vă veți distra pe cinste, iar el va fi stimulat să fie inventiv și să creeze corelații creative. De asemenea, puteți încerca să faceți poezii din dialogurile voastre.

10. Jocurile de tip „eu observ”

Sunteți blocați în trafic pe drumul dintre școală sau grădiniță și casă? Nicio problemă! Puteți să petreceți timpul lucrând la imaginație, sub forma unui joc de tipul „eu observ”. Tu identifici un obiect vizibil din mașină și oferi indicii, iar cel mic trebuie să ghicească. Apoi, schimbați rolurile.

Toate cele de mai sus reprezintă modalități excelente de a vă juca și de a stimula imaginația și creativitatea copilului tău. Puneți-le împreună în practică și distrați-vă!

februarie 2nd, 2022 by

Source