Coloana vertebrală este cea care susține greutatea corpului și care protejează măduva spinării. Este una dintre cele mai simple și evidente explicații ale faptului că durerea de spate este considerată „răul secolului”, multe persoane suferind de dureri de coloană de-a lungul vieții. Durerile de spate sunt de mai multe feluri, în funcție de localizarea acestora sau de cauzele care au dus la apariția lor.

Care sunt cauzele durerilor de spate?

Durerile care afectează coloana vertebrală sunt frecvente și nu este de mirare că din ce în ce mai multe persoane suferă de hernie de disc sau de alte afecțiuni ale coloanei vertebrale cu care sunt asociate aceste dureri. Manifestările dureroase pot fi izolate sau pot iradia în membre – în mâini sau picioare.

Studiile arată că, într-adevăr, durerile de spate afectează aproximativ 80% dintre adulți în timpul vieții lor, fiind o reală problemă de sănătate publică.

Printre cauzele principale ale durerilor de spate se numără uzura articulațiilor vertebrale, existența unor afecțiuni inflamatorii, deformări sau malformații ale coloanei vertebrale – așa cum sunt scolioza sau cifoza, spina bifidă sau spondilodiscita infecțioasă. În anumite cazuri, durerile de spate pot fi date și de boli tumorale, așa cum sunt leziunile vertebrale sau tumoarea intraspinală.

Un diagnostic corect al afecțiunilor coloanei vertebrale

Există semne care pot indica existența unor afecțiuni grave ale coloanei vertebrale, însă de multe ori și simpla durere poate fi extrem de neplăcută. Afecțiunile coloanei vertebrale sunt evidențiate, de cele mai multe ori, de semne precum durerea lombară, durere care radiază la una dintre coapse, dureri în piept sau durere fără factor de declanșare sau agravare.

Pentru un diagnostic corect ale afecțiunilor coloanei vertebrale este recomandat consultul de specialitate. Medicul specialist va ajuta la o mai bună clarificare a situației medicale a pacientului, referindu-se, în special, la localizarea durerii – lombară, cervicală, dorsală, la caracterul acesteia – mecanic, inflamator, nocturn etc, la semne diverse asociate durerii – rigiditate, deformare, semne neurologice.

Pe lângă examinarea specialistului, poate fi nevoie de alte investigații imagistice corespunzătoare, așa cum sunt radiografiile sau RMN-ul.

Tratarea durerilor de spate

În tratarea durerilor de spate, medicul specialist va ține cont, înainte de toate, de cauzele care au dus la apariția acestora. În cazul unor dureri acute comune, se recomandă de obicei ca pacientul să se miște cât de mult – odihna prelungită poate agrava durerea în loc să o amelioreze.

Dacă este vorba despre dureri acute, poate fi recomandată administrarea unor analgezice sau antiinflamatoare. Totodată, poate fi recomandată terapia prin exerciții fizice corespunzătoare sau osteopatia, exercițiile realizate sub îndrumarea unui fizioterapeut, precum și practicarea unor activități specifice cum ar fi yoga sau înot.

Bineînțeles, decât să tratezi mai bine previi, totuși chiar și cu cele mai riguroase măsuri de precauție hernia de disc se poate instala, iar atunci poate fi nevoie să realizezi proceduri specifice care, fără doar și poate, trebuie executate sub supravegherea unui medic specialist.

Source