Ortodonția și edentația – ce este de făcut?

Înainte de a merge în cabinetul medicului ortodont, mulți pacienți sunt îngrijorați de lipsa dinților și se tem că nu vor putea purta aparatul dentar. Și în mod greșit, mulți renunță la tratamente considerând că aceste defecte reprezintă un obstacol în calea purtării aparatului.

Trebuie precizat ca tratamentele stomatologice și ortodontice sunt personalizate, adaptate nevoilor individuale ale fiecărui pacient. În multe dintre situații un prim pas pe care specialistul îl va face ar fi să recomande purtarea aparatului pentru o anumită perioadă de timp.

Purtarea dispozitivului ar putea fi esențială pentru a obține corectarea mușcăturii și dinți drepți. Acest tratament poate dura până la doi ani, dar când se obține rezultatul dorit se poate trece la următorul pas – realizarea unui implant dentar.

Indicații pentru purtarea unui aparat dentar în lipsa dinților sau a unui implant dentar

Sunt cazuri în care medicul stomatolog recomandă tratament ortodontic persoanelor care au fost nevoite să scoată un dinte. Un astfel de tratament se dovedește a fi necesar atunci când dinții adiacenți se deplasează în locurile celor lipsă și are loc înclinarea acestora.

Dacă ți-ai pierdut un dinte în urmă cu câțiva ani, există riscul să fii nevoit să vizitezi un ortodont înainte de a-ți plasa un implant dentar. La planificarea protezei, medicul dentist poate găsi o astfel de necesitate și împreună cu medicul ortodont determină spațiul necesar implantului.

Este posibil să beneficiezi de tratament ortodontic cu implanturi dentare?

Potrivit specialiștilor ortodonție Cluj, da. Pacientul trebuie să fie supus unui examen ortodontic, după care specialistul va aprecia dacă este o opțiune potrivită. Cu siguranță, medicul dentist va informa pacientul că implantul dentar nu se va mișca în os în timp ce poartă aparatul dentar. Se întâmplă ca medicul să intenționeze să mute alți dinți pentru a ancora implantul. Cu toate acestea, implantul poate fi un mare obstacol.

Dacă te întrebi cu ce să începi – aparat sau implant dentar – trebuie să știi că medicul dentist este cel care poate decide în urma diagnosticării corecte. De exemplu, când trebuie restaurați 1-3 dinți, se poate începe cu aparatul dentar, pentru a crea un loc pentru implant. Dacă lipsesc mulți dinți poate fi nevoie de sprijin pentru a introduce corect aparatul dentar. În aceste situații se impune executarea implantului dentar înainte.

Source