Între 5 și 30% din populația lumii prezintă sensibilitate la acarieni și praf de casă, conform studiilor. [1]
Una dintre cauzele provocării acestor alergii este reprezentata de micro-particulele și fecalele provenite de la acarieni.

Cum eliminăm acești alergeni din aer?
Vom arunca mai departe o privire, la cum poate un ionizator de aer să ne ajute în eliminarea unei părți însemnate a acarienilor din spațiile în care trăim sau ne desfășurăm activitatea, însă un aspect important îl reprezintă existența în încăperea monitorizată a unui senzor de calitate aer.

Îndepărtarea acarienilor
Acarienii sunt invizibili cu ochiul liber și totuși sunt foarte prezenți în spațiile de locuit. Întunericul, căldura și umiditatea îi atrag reprezentând mediul ideal de dezvoltare al acestora. Acești paraziți asemănători insectelor trăiesc în covoare, perdele, saltele, perne și multe alte obiecte din casă.
Spre deosebire de alergenii generați de animalele de companie care plutesc în aer, alergenii de acarieni se depun rapid în praf sau țesături. Aceștia se rănesc cu praf și resturi pe care le lăsăm zilnic în urma noastră (piele moartă, păr etc.).
Dacă suferim de astm sau alergii, expunerea la acarieni ne poate declanșa simptome grave. Aproximativ 40%-85% dintre pacienții care suferă de astm și alte alergii sunt alergici inclusiv la acarienii de praf din casă. Există aceeași tendință atât în Europa, cât și în Asia de Sud-Est, Australia și Statele Unite. [2]

Iată însă câțiva pași care ne vor ajuta în lupta cu acarienii:

• Deschidem ferestrele timp de cel puțin 10 minute pe zi pentru a ajuta la eliminarea umidității din casă și pentru a preveni blocarea iritanților în camere (mai ales atunci când purificatoarele de aer nu funcționează!).

• Utilizați un ventilator de evacuare sau hotă în bucătărie, porniți-l înainte de a preîncălzi cuptorul sau aragazul și lăsați-l să funcționeze timp de câteva minute după ce ați terminat de gătit.

• Reducerea surselor poluante: covoare, perdele, lumânări, încălzirea cu lemne sau alți combustibili fosili, fum de țigară, etc…

• Când facem curat și ștergem praful, ne asigurăm că utilizăm un aspirator cu un filtru de înaltă eficiență și un mop umed (sau o cârpă umedă) pentru a reduce cantitatea de praf ridicată în aer pe parcursul activității de curățenie. Dacă suntem alergici la acarieni, ne asigurăm că purtăm o mască de în timp ce facem curățenie.

• Completăm toți acești pași cu existența unui ionizator de aer care poate elimina până la 99,9% din micro-particule și alergeni.

Folosirea unui purificator de aer în lupta cu alergiile
Cea mai mare expunere la alergenii acarieni de praf are loc atunci când praful este ridicat în timpul operațiunilor de curățenie, ori când facem patul sau ne deplasăm prin cameră. Aceasta poate reprezenta o problema și mai mare dacă în acel spațiu mai avem și perdele, covoare, etc… Un purificator de aer în spațiile de locuit ne poate ajuta să eliminăm alergenii acarieni chiar înainte ca aceștia să se amestece cu praful sau să se așeze pe covoare.
Atunci când luăm în considerare achiziția unui purificator de aer însă, cel mai bine este să evităm acele dispozitive consumatoare de energie, cu filtre de unică folosință, care generează costuri semnificative pe toată perioada lor de viață.
Noul purificator de aer Teqoya ALANA, este eficient energetic, are un nivel redus de zgomot la viteza minimă, un design modern, și poate ameliora reacțiile alergice sau simptomele astmului prin eliminarea poluanților și a următorilor alergeni: particule ultrafine, viruși, polen, spori, mătreață de la animalele de companie, fum de țigară, mirosuri de gătit etc… Filtrul său ce funcționează în câmp electrostatic, este reutilizabil și lavabil, eficient în filtrarea prafului, inclusiv a alergenilor și acarienilor.

Surse:
[1] Dust Mite Alergie Articolul (statpearls.com)
[2] Dust Mite Allergy – StatPearls – NCBI Raft (nih.gov)
[3] Dust Mite Allergy | Asociația Americană a Plămânilor (lung.org)

Source