Echipa de proiect, condusă de prof. univ. dr. Ioan Bocșa, va analiza sursele de material documentar – filmări brute din fonotecile proprii – și va selecta cinci colinde autentice și reprezentative, câte una pentru fiecare din cele cinci zone etnografice alese. Apoi echipa de proiect va selecta fragmente video adecvate, în peisaj și atmosferă de iarnă, care se vor combina în baza unui scenariu, în vederea realizării unor videoclipuri. Se vor realiza cinci videoclipuri artistice, ilustrând cele cinci colinde tradiționale, autentice, interpretate de Ansamblul de Muzică Tradițională Românească Icoane al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj, și cinci videoclipuri documentare, realizate cu imagini filmate în localitățile din care provin respectivele colinde. Materialul video va fi prefațat de un comentariu care va prezenta obiceiurile, credințele, funcțiile rituale evocate de colinda respectivă, oferit de prof. univ. dr. Ioan Bocșa.

Demersul Fundației TerrArmonia continuă abordarea devenită deja tradițională – salvarea, prezervarea, valorificarea și promovarea patrimoniului tradițional imaterial românesc și a identității noastre naționale, adăugându-i o nouă dimensiune, cea a interactivității. Astfel, în cadrul acestui proiect, colindele vechi, autentice, oferite în interpretarea Ansamblului Icoane, vor fi transpuse pe o platformă online dedicată, iar publicul va fi angrenat într-o succesiune de provocări: cinci concursuri de interpretare pe baza colindelor prezentate în proiect, respectiv cinci concursuri de interpretare pentru colinde inedite provenind din zona de implementare a proiectului. Componenta interactivă, publică a proiectului se va desfășura în perioada octombrie-noiembrie 2022.

Fundația Terrarmonia apreciază că această abordare va atrage publicul într-un dialog pe tema colindei tradiționale (cei mai tineri vor apela la persoanele vârstnice pentru a căuta colinde autentice, valoroase, își vor însuși colindele, le vor reactiva și promova). Se anticipează, astfel, și un impact social al proiectului, de dezvoltare a dialogului dintre generații, dintre populația urbană și cea rurală.

Realizarea proiectului „Repere și restituiri – colinda în zone etnografice ale Transilvaniei” este nu doar o oportunitate, ci și o necesitate; o datorie față de înaintași și o responsabilitate față de generațiile viitoare de a salva, restitui și reactiva acest element de folclor muzical. Caracterul imperativ al acțiunilor privind colinda tradițională este dat și de înscrierea acestui gen în patrimoniul UNESCO, de unde și obligația de a acționa în direcția promovării și revitalizării colindei arhaice românești.

Mai multe informații despre activitatea Fundației TerrArmonia și despre acest proiect se pot găsi pe site-ul fundației, www.terrarmonia.ro, și pe pagina proiectului, https://www.facebook.com/Repere.Restituiri.

Source