Primele indicii ale existenței înghețatei sunt în China sau Egipt, iar pe atunci baza era gheața care se obținea la altitudini mari sau, prin metode științifice atent studiate, în nopțile cu temperaturi sub zero grade în deșert. Fiind incredibil de greu de produs, era un desert rezervat celor bogați, iar cantitățile pe care le aveau la dispoziție erau întotdeauna mici. Din fericire, tehnica a evoluat, a fost perfecționată de-a lungul timpului, astfel că se ajunge la o formulă similară cu cea de azi în secolul al 16-lea. O influență majoră în dezvoltarea tehnicii și gustului au avut-o cuceritorii spanioli, implicați în comerțul cu zahăr, ciocolată și vanilie. Astfel, Napoli devine un centru important al producției de înghețată, ce se răspândește rapid și în Franța sau Anglia odată cu sosirea Caterinei de Medici la curtea Franței. Aristocrații preferau acest desert înghețat, o delicatesă a petrecerilor, iar până în secolul al 18-lea ajunsese și la masa președinților americani.

Chiar dacă astăzi avem foarte multe gusturi dintre care putem alege, prima aromă inventată a fost cea de ciocolată, rețeta fiind publicată într-o carte italiană în 1682. În mod surprinzător, aroma de vanilie a apărut abia ulterior, în Statele Unite, fiind creată de către unul dintre bucătarii președintelui. S-au dezvoltat treptat sortimentele cu fructe, prima mențiune fiind despre gustul de căpșune, în documente din 1800.

De acum, istoria înghețatei se ramifică în întreaga lume, căci cofetari locali încep să lucreze cu rețete diferite. Selecția ingredientelor și metoda de amestecare a mixului cremos dau un gust specific, iar artizanii se mândresc cu secretul meseriei lor.

În zilele noastre, miza cea mai importantă este să faci diferența dintre înghețata pe care o găsești în orice magazin și gelato autentic. Desigur, și prima și a doua îți vor potoli setea de dulce într-o zi toridă, dar doar cu gelato vei avea o experiență autentic italiană. Din fericire, nu trebuie să călătorești în Italia de fiecare dată când ai poftă de gelato. Poți miza oricând pe experiența artizanilor Antica Gelateria del Corso, care au creat și exportat sortimente fabuloase. Vei găsi nu doar aromele clasice de ciocolată, vanilie sau fructe, ci și sortimente inedite! Testează un mix de Caramel Sărat, Stracciatella și Alune de Pădure sau creează o cupă de sorbet vegan, cu căpșune, mango și pepene galben. Pentru o experiență completă, trebuie să încerci cel puțin o dată înghețata cu aromă de Tiramisu – un spectacol al simțurilor ce îmbină tot ce-i mai bun din cofetăria italiană!

Source