Ploșnițele de pat pot părea o problemă de modă veche, dar acum s-au întors și cu o răzbunare: mai abile în a se ascunde și mai rezistente la armele noastre. În urmă cu șaizeci de ani, acești dăunători hematofagi au fost aproape eradicați, datorită utilizării pesticidelor precum DDT. Acum, eliminarea lor a devenit mai dificilă nu pentru că insecticidele de generație nouă ar fi mai puțin puternice, ci pentru că aceștia au dezvoltat mutații care le fac viața mai ușoară sub sprayul profesioniștilor și aduc o frustrare imensă pentru ocupanții paturilor, care devin sursa de hrană pentru acești paraziți. Se estimează că populația globală de ploșnițe de pat (Cimex Lectularis) crește anual cu 100-500%. Infestările s-au răspândit în locuințe și birouri, iar insectele sunt extrem de greu de eliminat odată ce au pus piciorul în prag; pot supraviețui până la un an fără să se hrănească și o singură femelă fertilizată poate infecta o întreagă clădire de apartamente, numărul lor dublandu-se la fiecare 16 zile. Acest lucru se datorează creșterii călătoriilor globale, a comerțului și a rezistenței la insecticide. Răspândirea la nivel mondial este îngrijorătoare, deoarece acești dăunători reprezintă o povară socio-economică atât la nivel personal cât și comunitar și o problemă majoră pentru sănătatea publică.
Topul țărilor ai căror locuitori au somnul deranjat de ploșnițele de pat este ocupat de Statele Unite, Marea Britanie, Canada și Franța. România nu apare menționată că ar avea o problemă în acest sens, însă pudoarea sau frica de izolare a românilor și lipsa unui plan de evidență și control al focarelor de Cimex Lectularis din partea autorităților poate fi motivul absenței noastre din acest top. În fapt, sute de mii de români sunt nevoiți să se lupte singuri, sau apelând la firme DDD autorizate, care la rândul lor, de cele mai multe ori ridică neputincioase din umeri în fața rezistenței ploșnițelor la tratementele chimice aplicate.
Astfel, multe persoane ajung de la tratamentul dermatologic la cel psihiatric, numeroși vârstnici sunt izolați de familie. Cei mai puțin înzestrați financiar ca să poată provoca un minim de discomfort în evoluția și răspândirea acestor invadatori care provoacă mâncărimi, devin surse de infestare pentru vecini.
Dr Clean, companie specializată pe dezinfecție, dezinsecție și deratizare a luat problema decimării și protecției față de ploșnițele de pat ca pe o mare provocare. Astfel, cei de la echipa Dr Clean, nemulțumiți de rezultatele obținute în urma aplicărilor “ca la carte” a insecticidelor recomandate pentru distrugerea acestui dăunător, a dezvoltat și aplicat o metodă de succes, în două etape pentru controlul acestor paraziți. Prima etapă este de decimare a coloniilor de ploșnițe, iar cea de a doua de protecție pentru o perioadă de trei luni. Tratamentul de protecție poate fi folosit atât în cazul unor infestări recente, cât și ca tratament profilactic pentru unitățile în care acest lucru este esențial, iar reinfestările sunt frecvente: hoteluri și unități de cazare în regim hotelier, dormitoare din cămine studențești, unități militare, așezăminte de bătrâni sau de copii, spitale, mijloace de transport în comun, aviație, săli de spectacole. Tratamentele sunt adaptate de la caz la caz și se bazează și pe alte metode decât pe cele cu substanțe chimice de sinteză, cum ar fi tratamentele termice generale, locale cu injecție de abur care atinge 180 grade și o presiune de 8 bari și biopesticide. Eficiența acestora este dovedită și contracarează abilitatea genetică dezvoltată de Cimex Lectularis de a produce enzime capabile să anihileze toxicitatea insecticidelor și pot oferi liniștea în dormitoare pentru 90 de zile. Se formează astfel o barieră și în cazul în care accidental pot fi aduse în locație noi ploșnițe. Ceea ce nu este lipsit de importanță în asfel de acțiuni de distrugere a ploșnițelor de pat este comunicarea și colaborarea cu cei care apelează la Dr Clean ca o soluție salvatoare. Căile de comunicare cu echipa Dr Clean sunt vaste, ne veți găsi online pe Facebook, Instagram, Whatsapp și Tik Tok. Pregătirea încăperilor pentru tratament și măsurile care trebuiesc respectate după ce acesta a avut loc, reprezintă mai bine de 50% din condiția de succes al acestor servicii de dezinsecție.
Problema prevenirii răspândirii ploșnițelor de pat trebuie să ne preocupe pe fiecare dintre noi, pentru că nu se știe niciodată când acestea ajung să populeze saltele din apropierea noastră.