In ultimii ani, Deniz Constantin a devenit discret-cunoscut în mediile alternative ale scenei de artă contemporană bucureștene, expoziția de față fiind prima care se deschide către un public extins, de specialiști, colecționari și privitori-iubitori de artă. Titlul insolit-ironic al expoziției, ales chiar de Deniz, semnalează, ludic, voita autonomie de lucru a artistului doritor să fie factotum, cât mai puțin însoțit de atributele clasice ale practicii curatoriale.  

Deși este, în cea mai mare parte, propriul inventator, dirijor și organizator de concept și auto-finanțare al actualei expoziții, artistul a integrat în demersul său o dublă colaborare, făcând echipă flexibilă cu Ruxandra Balaci , directorul-artistic fondator al MNAC, care l-a consiliat în selecția lucrărilor, și, prin agenția artMoves, cu Gabriela Massaci , care a susținut agenda de management și comunicare a proiectului. 

Rezultatul, negociat pas cu pas, este o expoziție cu o energie irezistibilă, care păstrează intactă efervescența și spontaneitatea ireverentă care sunt marca artistului, punctând totodată resorturile de valoare și de conectare la istoria artei contemporane pe care pictura praticată de  Deniz Constantin le înglobează în mod semnificativ.

 

Născut la București în 1984, Deniz a studiat sociologia la Universitatea din Zurich (2003-2007) și a lucrat apoi o perioadă în publicitate și marketing digital precum și ca bucătar. Explorator și în mare parte auto-didact, și-a descoperit pasiunea pentru pictură în timpul unui voiaj prelung în estul Asiei, în 2017 – 2020. A urmat apoi cursuri de pictură clasică la Barcelona (2021), parcurgând însă convergent varii influențe artistice, prin post-impresionism, abstract, realism – până la art brut. În prezent este exclusiv pictor, având la activ trei expoziții anterioare la București și Chișinău, curatoriate de Eugen Rădescu (The solo is the only reason aliens haven’t destroyed earth yet, 2021 și Ferma animalelor, 2021) și de Bogdan Bălan (Billionaires, stay în space! 2022). Pictura sa, exuberantă cromatic, cu ecouri din fovism și naivi, reflexivă sub aparența sa caricaturală, tratează cu umor incisiv idei și obsesii personale precum visul, capitalismul, războiul, bătrânețea, relațiile de dominație sau solitudinea marilor aglomerări umane. In prezent, artistul nu se regăsește în portofoliul unei galerii anume, fiind interesat de spațiile de expunere alternative. Trăiește și lucrează la București.

” Tehnica pe care o folosesc se bazează mult pe accident și pe spontaneitate. Nu încerc să fac ceva șlefuit, îl las pe privitor cu minimul esențial și încerc să îl aduc în zona mea de umor prin calambururi de culoare, ca apoi să completeze “detaliile” prin ochiul minții.”  (Deniz Constantin)

Source