Oftalmologie – este specialitatea medicala care se ocupa cu prevenirea, diagnosticarea si tratamentul bolilor si afectiunilor ochilor si ale sistemului ocular. Aceasta ramura a medicinei se concentreaza pe evaluarea, diagnosticarea si tratarea bolilor oculare, precum si pe imbunatatirea sanatatii oculare generale a pacientilor.

Oftalmologii sunt medici specialisti care se concentreaza exclusiv pe tratarea problemelor oculare. Acestia pot efectua proceduri chirurgicale, sa prescrie medicamente si sa ofere sfaturi de ingrijire a ochilor pentru a ajuta la prevenirea si tratarea bolilor oculare.

Istoricul oftalmologiei

oftalmologie

Istoria oftalmologiei poate fi urmarita pana in timpurile antice, cand medicii din Egiptul Antic si din Mesopotamia incercau sa gaseasca remedii pentru diferite afectiuni oculare. In Grecia Antica, Hippocrate si Galen au descris primele proceduri chirurgicale pentru tratarea bolilor oculare.

In secolul al XVIII-lea, oftalmologia a inceput sa se dezvolte rapid, datorita dezvoltarii instrumentelor si tehnologiilor medicale. In 1851, oftalmologul Hermann von Helmholtz a inventat oftalmoscopul, o unealta esentiala pentru examinarea ochilor.

In prezent, oftalmologie continua sa se dezvolte si sa evolueze, iar noile tehnologii, cum ar fi chirurgia cu laser si dezvoltarea de medicamente avansate, au facut posibila tratarea unor afectiuni oculare care erau in trecut considerate incurabile.

Afectiuni oculare comune – oftalmologie

Exista o varietate de afectiuni oculare care pot afecta sanatatea ochilor si vederea. Iata cateva dintre cele mai comune:

Miopia – este o afectiune oculara comuna care se caracterizeaza prin capacitatea redusa a ochiului de a vedea clar la distante lungi. De obicei, miopia poate fi corectata cu ochelari, lentile de contact sau chirurgie.

Hipermetropia – este o afectiune oculara in care pacientul are dificultati in vederea clara la obiecte aflate aproape. De asemenea, aceasta poate fi corectata cu ochelari, lentile de contact sau chirurgie.

Astigmatismul – este o afectiune oculara in care corneea ochiului este usor ovala, ceea ce face ca lumina sa se refracteze intr-un mod necorespunzator. Astigmatismul poate fi corectat cu ochelari, lentile de contact sau chirurgie.

Cataracta – este o afectiune oculara comuna, care consta intr-un nor dens care se formeaza in interiorul cristalinului ochiului.

Source