De ce este util să ne efectuăm aceste analize?

An de an, la data de 1 Octombrie, este marcată Ziua luptei împotriva cancerului de sân. Scopul este de a crește gradul de conștientizare cu privire la această boală și de a sublinia importanța prevenirii acesteia cu ajutorul programărilor preventive.

Află în cele ce urmează tot ce trebuie să știi despre o ecografie mamara și despre consultațiile ginecologice.

Ecografia mamară 

Atunci când mergem să ne efectuăm o ecografie mamară, este bine să știm care este scopul acesteia, ce se investighează și cu ce ne este de folos. 

La o ecografie mamară, se investighează apariția unor noduli sau a unor modificări la nivelul pielii, a scurgerilor mamelare sau a altor modificări la nivelul glandelor mamare. Acest tip de ecografie ne permite să observăm din timp existența unor inflamații sau abcese mamare.

O ecografie mamară este o metodă de imagistică care funcționează prin ultrasunete. Este, așadar, neinvazivă, nedureroasă și nepericuloasă. Se realizează de obicei pentru ambii sâni, aplicându-se un gel pe piele, iar cu ajutorul sondei ecografice, undele sonore se transformă în imagini. 

Această procedură, ne permite să diferențiem formațiunile mamare canceroase de cele necanceroase. Acesta este motivul pentru care este extrem de util să mergem an de an la o astfel de ecografie și chiar și la un consult de obstetrica ginecologie pentru siguranța noastră.

De ce să apelăm la servicii de obstetrică ginecologie?

Ginecologia este specialitatea medicală care se ocupă cu diagnosticarea și tratarea afecțiunilor aparatului reproductiv feminin. Investigațiile care sunt efectuate într-un cabinet de ginecologie sunt:

  • consultații medicale pentru diagnostic și tratament;
  • ecografii transabdominale și endovaginale;
  • examinări citologice Babeș-Papanicolau (PAP), pentru depistarea cancerului de col uterin;
  • biopsii;
  • examenul secrețiilor vaginale.

Obstetrica este specializarea medicală care se ocupă cu supravegherea femeilor însărcinate. Investigațiile care pot fi făcute de un medic obstetrician sunt:

  • diagnosticarea și urmărirea sarcinii; 
  • monitorizare sarcină;
  • ecografiile trimestrelor I, II și III;
  • analize de laborator specifice; 
  • dublu test, triplu test;
  • investigarea cauzelor de infertilitate.

Prin vizitele periodice în cabinetele de obstetrica ginecologie, nu doar că depistăm mult mai repede anumite afecțiuni neplăcute, ci chiar avem și posibilitatea de a le preveni. Acest tip de consultații ar trebui să devină o rutină în rândul femeilor de orice vârstă. 

Dacă încă nu avem acest obicei de a merge la control, anul acesta este momentul să schimbăm acest aspect. Sănătatea este pe primul loc, iar prevenția este mult mai ușoară decât procesul de vindecare. 

Source