ORL este o abreviere pentru specialitatea medicala numita otorinolaringologie, care se concentreaza pe tratarea bolilor si afectiunilor sistemului respirator superior si ale urechilor. Aceasta este o specialitate care se ocupa de diagnosticarea si tratarea afectiunilor din urechea, nasul si gatul unei persoane. Medicii ORL sunt cunoscuti si sub numele de otorinolaringologi sau ORL-isti si sunt specialisti in tratamentul problemelor legate de urechi, nas si gat.

Otorinolaringologia este o specialitate complexa care acopera o gama larga de afectiuni, de la problemele de auz si congestia nazala la infectii ale urechii si cancerul de gat. Otorinolaringologii sunt instruiti sa examineze si sa trateze afectiuni ale urechii, ale nasului, ale sinusurilor, ale gatului, ale faringelui, ale laringelui si ale corzilor vocale. Acestia au cunostinte avansate despre anatomia si fiziologia sistemului respirator superior si sunt instruiti sa utilizeze cele mai recente tehnologii si tehnici pentru a diagnostica si trata afectiunile pacientilor.

Printre afectiunile pe care le trateaza otorinolaringologii experti ORL se numara:

ORL-Probleme de auz: Acestea pot include pierderea auzului, tinnitusul (zgomote in urechi) si vertijul.

Afectiuni ale nasului si sinusurilor: Acestea pot include congestia nazala, sinuzita, rinitele alergice, deviatia de sept, polipii nazali si tumori nasale.

Afectiuni ale gatului si ale corzilor vocale: Acestea pot include faringita, amigdalita, laringita, refluxul gastroesofagian, nodulii vocali, cancerele de gat si probleme de vorbire.

Afectiuni ale glandelor salivare: Acestea pot include inflamatia glandelor salivare, pietre la nivelul glandelor salivare si tumorile glandelor salivare.

Afectiuni ale glandei tiroide: Acestea pot include hipotiroidismul, hipertiroidismul, tiroidita si cancerele de tiroida.

Otorinolaringologii utilizeaza o gama larga de tehnologii pentru a diagnostica si trata afectiunile pacientilor. Acestea pot include endoscopii, teste auditive, tomografii computerizate (CT), imagistica prin rezonanta magnetica (MRI), analize de sange, biopsii si alte teste specializate. Tratamentele pot include medicamente, proceduri chirurgicale sau o combinatie a acestora.

Source