Design to Decarb

Amprenta de  CO2a unei clădiri poate fi redusă la minimum în faza de proiectare prin formă, alegerea materialelor și a suprafețelor, dimensiunea unităților și utilizarea tehnologiilor inteligente de construcție. Valoarea clădirii este dovedită și prin certificatele LEED, BREEAM, QNG sau DGNB, care atestă îndeplinirea criteriilor de sustenabilitate și păstrarea valorii pe termen lung.

Este esențial de menționat faptul că certificatele pentru clădiri iau în considerare întregul ciclu de viață al acestora. De aceea, fazele ulterioare trebuie integrate în proiect încă de la început. În plus, sistemele Schüco certificate Cradle to Cradle garantează utilizarea materialelor care pot fi reciclabile și inofensive pentru sănătatea locatarilor, precizează Atilla Beer, Country Manager AluKönigstahl România și Moldova.

În proiectare este importantă configurația anvelopei și alegerea soluției. De exemplu, sistemul de perete cortină Schüco AOC 50 ST/TI.SI asigură punctaj foarte bun de certificare pentru că profilele de bază sunt din oțel, respectiv lemn, deci materiale reciclabile, se pot face fațade cu vitraje de dimensiuni foarte mari, până la 1500 kg. În plus eficiența energetică este la nivel superior, SI insemnând Super Insulation.

Altă soluție inovativă și performantă este fațada Green, cu plante verzi. Sunt disponibile două soluții constructive, fațadă stick sau unitized, unde zonele vitrate alternează cu zonele cu plante verzi. Cele mai importante efecte sunt: izolarea termică, răcirea fațadei și a ambientului interior datorită evaporării apei, producerea de oxigen și protecția clădirilor împotriva intemperiilor. Producerea de energie verde pe fațadă Schüco BIPV, înseamnă integrarea poanurilor fotovoltaice în pereții cortină. O suprafață de 100 m2de panouri fotovoltaice produce 19 MWh/an, reducând cu 11 tone CO2e/an.  

 Built to Decarb

În faza de construcție, Schüco Carbon Control permite constructorului să controleze activ amprenta de CO2a clădirii proiectate. Programul de calcul propriu, SchüCal, oferă instrumentul potrivit pentru o proiectare eficientă, prin calcularea și afișarea continuă a amprentei de CO2ca valoare CO2e. SchüCal permite, de asemenea, utilizatorului să selecteze opțiunea de material. Pe lângă aluminiul standard, există două noi tipuri: cu un conținut scăzut de carbon (LC) și cu un conținut foarte scăzut de carbon (ULC), și să calculeze efectul utilizării acestor noi calități de aluminiu LC și ULC. Cu Build to Decarb, Schüco asigură competitivitatea pe termen lung a partenerilor săi și îi sprijină pe drumul către o construcție cu emisii minime de CO2.

Operate to Decarb

Toate produsele enumerate până acum sunt potrivite pentru o funcționare extrem de eficientă și cu emisii reduse de CO2a clădirilor, pentru a obține un echilibru energetic optim.

La acestea putem adăga sistemele de umbrire și de ventilație integrate în fațadă. De la controlul inteligent al clădirii și al deschiderii elementele mobile cu izolație termică ridicată până la generarea de energie prin intermediul instalațiilor fotovoltaice integrate în clădire, soluțiile de produse inteligente contribuie semnificativ la reducerea emisiilor de CO2în faza de exploatare. Întreținerea corectă a elementelor de tâmplărie asigură funcționarea durabilă pe termen lung a clădirii și, de asemenea, prelungește durata de viață a sistemelor instalate. Astfel, se asigură menținerea valorii unităților și extinderea funcționalității acestora.

Recycle to Decarb

Certificările Cradle to Cradle garantează că produsele de construcție din clădiri sunt depozitul de materii prime al viitorului. Acest concept stipulează că toate materialele utilizate în sistem pot fi reintroduse în ciclu ca materiale noi la sfârșitul duratei de viață. În acest fel, sistemele certificate Cradle to Cradle îndeplinesc cerințele economiei circulare, căreia politicienii îi acordă o importanță centrală în cadrul Green Deal-ului european pentru atingerea neutralității climatice. Cu peste 60 de sisteme din aluminiu certificate, Schüco este un pionier în implementarea principiului Cradle to Cradle în sectorul construcțiilor și contribuie astfel la reducerea pe termen lung a emisiilor de CO2și la conservarea resurselor.. Produsele din plastic ale Schüco își aduc, de asemenea, contribuția la economia circulară și la minimizarea emisiilor de CO2. Acest lucru este confirmat de eticheta de produs VinylPlus®, Schüco fiind prima companie din industrie care a primit-o.

Cu Schüco Carbon Control, gama modulară permite investitorilor, arhitecților și constructorilor să controleze valoarea CO2 în funcție de fiecare clădire în parte și, astfel, să urmeze calea spre neutralitatea climatică în sectorul construcțiilor.

Source