De asemenea, în unele zone ale țării, poți găsi un meniu mâncare românească, cu o puternică influență din bucătăriile balcanică, turcească, sârbă, germană și maghiară. Datorită acestei tradiții îmbogățite, bucătăria românească este variată, plină de arome și foarte condimentată. Mâncarea românească îți poate oferi o listă nesfârșită de preparate gustoase, și totuși, te lasă să-ți dorești mai mult. Cârnați parfumați la grătar, sarmale românești înfășurate în varză murată, mămăligă cu smântână, gogoși, plăcintă cu brânză, carne la cuptor cu cartofi sunt doar câteva dintre ele.
Sarmale în meniul traditional românesc
Un fel de mâncare care este un must la orice eveniment important de familie – Crăciun, Paște, nunți etc. – sunt sarmalele, considerate și fără îndoială felul de mâncare național al României. Sarmale pot fi descrise ca fiind carne tocată înfășurată în foi de viță sau foi de varză murată. Un amestec armonios de carne tocată (de obicei carne de porc și vită, dar se folosește și vițel) și orez, cu bucăți de slănină tradițională, ceapă tocată și ierburi (mărar, pătrunjel, cimbru) se rulează în foi de varză murată și se fierb foarte bine, încet în vase de lut la cuptor, acoperite cu sos de roșii si bucăți de carne afumată sau tradiționalul bacon și crenguțe de cimbru proaspăt sau piper. Desigur, sarmalele pot fi și fără carne afumată sau bacon.
Sarmalele se servesc de obicei cu mămăligă, smântână și ardei iute. Probabil că există sute de rețete diferite de sarmale, deoarece fiecare gospodărie modifică lucrurile pentru a se potrivi gusturilor individuale. Acesta este un meniu mâncare românească tradiţional, utilizat nu numai pentru membrii familiei, ci și pentru orice eveniment. De exemplu, unii preferă frunzele tinere de viță de vie în loc de varză murată, în timp ce alții folosesc doar carne de vită tocată și fără orez pentru umplutură.
Într-un meniu mâncare românească poți găsi chiar și sarmale de post, fără carne, doar cu orez, legume și ciuperci, dacă preferi varianta vegetariană. Sau poți să le servești cu iaurt grecesc în loc de smântână și pepperoni ca garnitură. Cunoscută local sub denumirea de mămăligă, este un fel de mâncare principal din bucătăria românească cu un loc aparte pe lista specialităților românești.
Mămăliga cu brânză și smântână
Acest fel de mâncare umil, dar copios, cremos, galben strălucitor, făcut din mălai de porumb, este o mâncare confortabilă ușor de preparat pe care românii o preferă la orice fel de mâncare pe tot parcursul anului. Mămăligă poate fi găsită în aproape fiecare restaurant care servește și un meniu mâncare românească. În restaurante, o poți comanda ca fel de mâncare denumită mămăligă cu brânză și smântână, constând din mămăligă servită cu brânză și smântână, sau ca o garnitură.
Tochitură și mititei
Una dintre acele specialitățile românești care pot fi mirosite de la kilometri distanță și îți lasă gura apă, este tochitura. Tot ce ai nevoie este carne de porc tăiată în bucăți, organe, costiță afumată amestecate cu usturoi și alte condiment. Mititeii sunt un amestec de carne de porc, carne de vită și carne de oaie (preferenţial), modelați în porții mici asemănătoare cârnaților și gătiți pe grătar. Suculenți pe dinăuntru, crocanți pe dinafară, au cel mai bun gust doar cu muştar şi pâine și fac parte dintr-un meniu mâncare românească.