An de an, zeci de români își distrug vacanța de iarnă și rămân cu o pagubă serioasă în buget, după ce se încred prea mult în unii proprietari de pensiuni. Au fost nenumărate cazuri când turiștii au ajuns la locația indicată de așa-zisul proprietar, însă au găsit doar un teren viran. Au mai fost cazuri când cel care se dă drept proprietar al pensiunii nu mai răspunde la telefon, după ce a primit un avans generos. Iată ce trebuie să faci pentru a te asigura că nu cazi pradă unor escroci:
Atenție la ofertele mult prea bune
Ai găsit o ofertă pentru Revelion care pare prea bună ca să fie adevărată, atunci probabil că ai dreptate, iar „ocazia” este doar o înșelăciune. Trebuie să ai grijă unde găsești oferta pentru Revelion. Chiar dacă sunt foarte mulți proprietari cinstiți pe internet, sunt însă și mulți escroci, chiar și pe site-urile de anunțuri pe care le cunoaștem cu toții. Nici rețelele sociale nu sunt tocmai de încredere în astfel de situații. Înainte de a vorbi cu proprietarul, trebuie să vedem dacă locația respectivă a mai fost închiriată și în trecut, dacă sunt recenzii legate de locație sau fotografii ale celorlalți turiști care s-au cazat acolo.
Încearcă să cauți cazare de Revelion pe site-uri specializate pe turism. Îți recomandăm să intri pe Booking.com, TuristInfo, Travelminit și altele de acest gen, unde se oferă mai multă siguranță, deoarece vânzătorii de servicii turistice sunt verificați înainte de a-și posta ofertele. Chiar și așa, te poți trezi cu surprize neplăcute, însă acestea sunt mai mici. Sau, dacă îți dorești să petreci sărbătorile într-un oraș turistic precum Brașovul, de exemplu, dar nu vrei să stai la un hotel care poate fi destul de impersonal, alege să contactezi o agenție imobiliară, care va găsi varianta optimă pentru tine. Nu e nevoie să cauți tu apartamente de inchiriat Brasov, o vor face ei pentru tine.
Ce detalii să obții de la proprietar
Ai găsit oferta care ți se potrivește, iar acum este timpul să contactezi proprietarul. Ei bine, trebuie să ceri cât mai multe detalii despre locația respectivă. Trebuie să soliciți adresa unde se află pensiunea respectivă, pentru a putea verifica, după aceea, dacă chiar există sau nu. O poți face foarte ușor folosind Google Street View.
De asemenea, poți intra pe Google Maps să vezi dacă are vreun pointer de business. Caută mai apoi tot pe Google numele pensiunii și vezi ce rezultate îți apar. Poate găsești review-uri legate de serviciile oferite sau poate chiar despre proprietar.
Solicită fotografii suplimentare
O altă metodă de a verifica dacă oferta este una serioasă sau nu o reprezintă căutarea după imagini. Poți lua cea mai bună poză postată de proprietar și să o cauți pe Google Images. Așa te asiguri că fotografia respectivă nu a fost copiată de pe alte site-uri, poate chiar din străinătate. Îi mai poți solicita proprietarului și poze suplimentare, deoarece are cu siguranță dacă deține cu adevărat pensiunea.
Ai grijă ce avans oferi
În România încă mai sunt proprietari care solicită un avans pentru cazare. Este petrecerea dintre ani, iar omul de afaceri are nevoie de o certitudine că locația sa va avea clienți, așa că nu este nimic ilegal. Trebuie să te asiguri însă că plata avansului se va face printr-o bancă. Vei primi un nume și un cont IBAN după care poate fi găsită persoana respectivă, dacă va fi nevoie. Nu accepta să plătești cash, prin metode netransparente sau să achiți avansul unui așa-zis angajat al pensiunii care se nimerește să treacă prin orașul tău a doua zi.
În general, avansul este undeva între 20-30% din suma totală. Dacă suma totală este una mică, iar proprietarul solicită un avans de 50%, atunci trebuie să îți pui întrebări legate de corectitudinea ofertei.
Așadar, pentru a te asigura că vei avea parte de vacanța de Revelion mult visată și pentru a fi sigur că vei primi serviciile pentru care plătești, verifică temeinic oferta, înainte de a o achita. Paza bună trece primejdia rea!