INTERN

Holde Agri Invest notifică piața cu privire la semnarea unui contract 

Holde Agri Invest (HAI) a informat investitorii cu privire la semnarea unui contract a cărui valoare depășește 10% din venitul total al companiei din anul trecut. Obiectul contractului este furnizarea de inputuri agricole pe care aceștia le vor achiziționa de la Agricover. Valoarea totală a contractului este de 14,5 mil. lei, iar durata este până în data de 15.11.2023. (bvb.com) 

 Majorarea capitalului Aeroporturi București a fost respinsă  

Fondul Proprietatea (FP) a anunțat ieri investitorii cu privire la decizia Curții de Apel București de a respinge majorarea de capital a Aeroporturi București pe fondul că e neîntemeiată. Fondul a propus majorarea capitalului de la 143,7 mil. de lei la 4,9 miliarde, ca urmare a aportului în natură al statului român cu valoarea terenului din interiorul Aeroportului Băneasa”. Cei de la FP au declarat și că decizia nu este definitivă, iar aceasta poate fi atacată în termen de 30 de zile. (bvb.ro) 

 Obligațiunile verzi BCR se listează săptămâna viitoare la BVB  

Obligațiunile verzi în euro ale BCR se vor lista marțea viitoare (30 mai) la Bursa de Valori București. Valoarea emisiunii este de 700 mil. euro, titlurile urmând să se tranzacționeze sub simbolul BCR27E. Obligațiunile au o maturitate de patru ani, cu data scadentă pe 19 mai 2027, la o rată anuală a cuponului în primii trei ani de 7,625% și o dobândă flotantă cu plată trimestrială pentru ultimul an. Noua emisiune reprezintă o premieră pe piața financiar-bancară din România, fiind cea mai mare emisiune de obligațiuni corporative din țară. (bursa.ro) 

 Life Is Hard – concluzii după întâlnirea cu investitorii 

Ieri, 25 mai 2023, a avut loc conferința Life Is Hard cu investitorii. În urma discuțiilor și a sesiunii de Q&A, au fost subliniate câteva perspective de business ale managementului pentru anul 2023. Printre acestea se numără focusul spre livrarea de calitate către clienți, creșterea nivelului de relevanță ca partener de digitalizare pentru IMM-uri, prin diversificarea produselor și serviciilor, dar și creșterea relevanței  în piața de asigurări direct și prin intermediul LIH Ventures. Înregistrarea conferinței și răspunsurile întrebărilor vor fi publicate pe pagina de internet a Life is Hard. Orice întrebare rămasă neabordată va fi adresată într-un podcast pe care echipa Goldring intenționează să îl organizeze în viitorul apropiat. 

IHunt a raportat venituri de 10,9 mil. lei 

IHunt a raportat, pentru primele trei luni ale anului 2023, venituri de 10,9 milioane lei, în scădere cu 15% față de primul trimestru al anului 2022, un rezultat din exploatare de 984 mii lei (-34%) și un profit net de 52 mii lei (-94%).  Deși linia finală a profitabilității înregistrează o scădere abruptă într-un moment al reorientării pe finanțarea dezvoltării afacerii și al presiunii diferențelor de curs valutar nefavorabile, operațional, societatea dovedește o bună orientare strategică în condiții volatile de piață. 

EXTERN

Tesla și Ford anunță parteneriat surpriză 

Ford Motor (F) și (TSLA) au anunțat un parteneriatsurpriză prin intermediul căruia deținătorii de vehicule Ford vor avea acces la superchargerele Tesla atât pentru vehiculele electrice actuale din gama Ford, cât și pentru cele viitoare. Conform acordului, actualii proprietari Ford vor avea acces la peste 12.000 de Tesla Supercharger în SUA și Canada, începând cu începutul anului viitor, prin utilizarea unui adaptor. Următoarea generație de vehicule electrice Ford  va include mufa de încărcare Tesla, permițând proprietarilor de vehicule Ford să se încarce la Tesla Supercharger fără adaptor, făcând Ford printre primii producători de automobile care se leagă în mod explicit la rețea.(cnbc.com) 

JPMorgan dezvoltă un AI care oferă consultanță pentru investiții  

JPMorgan Chase (JPM) dezvoltă un serviciu software asemănător ChatGPT, care poate lua deciziile investiționale pentru clienți. Compania a aplicat pentru a înregistra un produs numit IndexGPT luna aceasta, conform unui raport publicat de bancă. IndexGPT va realiza „analiza și selectarea valorilor mobiliare adaptate nevoilor clienților” au declarat cei de la JPMorgan, iar bănci precum Goldman Sachs și Morgan Stanley au început deja testarea produsului pentru uz intern. (cnbc.com) 

Costco și Gap au publicat rezultatele financiare  

Rezultatele financiare ale vânzătorilor de retail continuă. Ieri, Costco (COST) și Gap (GPS) au raportat situațiile financiare pentru primul trimestru al anului 2023. Acțiunile Gap  au crescut cu peste 15% în tranzacționarea afterhours, după ce compania a publicat un venit pe acțiune de 0,01 dolari, în timp ce estimările erau de 0,15 dolari/acțiune. Veniturile au scăzut cu 6% de la an la an, până la 3,28 mld. dolari, comparativ cu așteptările analiștilor de 3,29 mld. Dolari. Costco a publicat câștiguri  de 2,93$/acțiune la venituri de 53,60 mld. dolari, estimările fiind de 3,32 dolari/acțiune și venituri de 54,61 mld. dolari. Vânzările trimestrului au crescut cu 3,5%, cea mai mare parte a vânzărilor fiind generate în SUA și Canada, în creștere cu 1,8%, respectiv cu 7,4%, în timp ce vânzările internaționale au crescut cu 8,4%. (cnbc.com) 

Source