rmn

Investigatia RMN (rezonanta magnetica nucleara) reprezinta o metoda de imagistica de performanta inalta, non-invaziva, nedureroasa si sigura. Aceasta utilizeaza campuri magnetice si frecvente radio pentru obtinerea unor imagini de rezolutie inalta ale tesuturilor, organelor interne sau ale diferitor zone ale corpului uman, avand o precizie ridicata.

RMN-ul este utilizat atat pentru diagnostic, cat si pentru analiza evolutiei unei boli sau pentru urmarirea eficientei unui tratament. Fenomenul fizic ce sta la baza investigatiei, rezonanta magnetica nucleara, a fost descris de catre Isidor Rabi, fizician laureat al Premiului Nobel pentru Fizica in anul 1944 pentru aceasta performanta.

Aparatul de RMN are forma cilindrica si dimensiuni mari, cilindru ce are in interior o masa de examinare pe care pacientul va sta inchis. In jurul pacientului se va crea un camp magnetic asupra caruia sunt trimise unde radio. Aceste unde reordoneaza temporar organizarea atomilor de hidrogen din organism, iar la revenirea la pozitia obisnuita, acestia trimit semnale radio. Semnalele vor fi captate de un computer ce le va analiza si le va transforma in imagini 2D sau 3D cu ajutorul unei formule matematice. In final, pe monitorul aparatului de RMN se va obtine imaginea regiunii investigate.

Ce afectiuni pot fi depistate cu ajutorul acestei investigatii?

Aparatul de RMN este recomandat pentru pacientii suspectati ca ar suferi de urmatoarele:

  • Afectiuni cerebrale;
  • Afectiuni ale coloanei vertebrale;
  • Afectiuni ale sistemului musculo-scheletal (artrita, rupturi de menisc sau ligamente);
  • Afectiuni oncologice (cancer).

Pregatirea pentru procedura RMN

In general, medicul va va solicita sa nu consumati alimente cu 3-6 ore inainte de investigatia RMN. Daca acesta nu va face alte recomandari speciale, va puteti urma rutina zilnica si puteti continua orice tratament medicamentos ati urma.

Uneori, investigatiile pot necesita administrarea orala sau injectarea unei substante de contrast, pentru a facilita o mai buna vizualizare a organelor interne.

Inainte de a va intinde pe masa de examinare a aparatului RMN, veti fi nevoit sa va scoateti toate obiectele metalice pe care le aveti asupra dumneavoastra, precum ceasul, ochelarii, bijuteriile, agrafele si asa mai departe. De retinut faptul ca anumite tatuaje realizate cu pigmenti metalici pot produce o senzatie de caldura locala.

Source