Afecțiune extrem de des întâlnită în zilele noastre, hernia de disc poate fi legată nu numai de îmbătrânirea naturală a coloanei vertebrale, ci și de solicitări semnificative și repetitive la care este supusă coloana, fiind considerată în unele cazuri chiar o boală profesională. Despre ce este hernia de disc și cauzele sale vei afla unele dintre cele mai utile informații din acest articol.
Ce este hernia de disc?
Hernie este considerată acea proeminență dintr-un organ sau părți dintr-un organ, aceasta deplasându-se din poziția sa obișnuită. În acest sens, hernia de disc reprezintă proeminența, respectiv deplasarea unei porțiuni dintr-un disc intervertebral.
Ce este discul intervertebral? Coloana vertebrală este prevăzută cu 24 de vertebre mobile, iar între acestea se află câte un disc vertebral care este format dintr-o structură fibroasă și solidă care conține un nucleu gelatinos. Discurile sunt cele care oferă flexibilitate coloanei vertebrale, servind astfel ca amortizor în cazul unui impact. În momentul în care un astfel de disc se slăbește sau se rupe, iar o parte din miezul gelatinos erupe, apare hernia de disc.
Chiar dacă acest lucru poate afecta orice parte a coloanei, în cele mai multe cazuri este vorba despre afectarea unei regiuni din partea inferioară a spatelui, respectiv în regiunea lombară. O altă formă pe care o ia hernia de disc este hernie de disc cervicala.
Cauzele herniei de disc
Printre cele mai frecvente cauze ale herniei de disc se numără:
– ridicarea de sarcini grele într-o poziție incorectă, cu trunchiul răsucit – mai ales dacă această acțiune este una bruscă;
– tensiunea crescută în zona coloanei vertebrale cauzată de exces de greutate sau sarcină;
– îmbătrânirea – una dintre cauzele principale ale herniei de disc, fiind vorba despre degenerarea discurilor intervertebrale; coloana vertebrală își pierde cu timpul tonusul, elasticitatea, respectiv înălțimea;
– predispoziție ereditară – hernia de disc poate fi și afecțiune înnăscută; persoanele predispuse la această afecțiune tind să sufere de hernie de disc foarte devreme, chiar înainte de perioada matură. De regulă, anomaliile genetice sunt cele care pot duce la slăbiciune în structurile care alcătuiesc coloana vertebrală.
Important este ca această afecțiune să fie depistată din timp și împreună cu medicul specialist să fie stabilit un tratament eficient care poate ajuta pacientul să scape de operație. Printre simptomele care arată posibilitatea acestei afecțiuni se numără durerea de spate pentru perioade îndelungate, dar și slăbiciunea picioarelor.