Odihna și recuperarea contribuie la regenerarea țesuturilor, la îmbunătățirea stării de spirit, precum și la recâștigarea energiei pe care ai consumat-o la antrenament. În lipsa unor perioade adecvate de refacere, există riscul să îți supui corpul la un efort fizic prelungit, care ar deteriora mușchii și sănătatea ta generală.
Ca urmare, rutina ar putea să devină din ce în ce mai dificilă. În situația în care observi că nu mai poți face față activităților obișnuite de efort fizic, atunci este un semn că organismul tău are nevoie de odihnă.
Descoperă, în rândurile următoare, câteva sfaturi pentru a-ți recăpăta eficient puterile după efort fizic.
Sfaturi pentru refacerea corpului după efort fizic
Efectuează câteva exerciții de stretching
Se recomandă ca după orice efort fizic, să îți întinzi timp de 10 minute grupele majore de mușchi (picioare, umeri, spate, abdomen) pentru a relaxa aceste zone, a ameliora tensiunea și a reduce șansele de accidentare. În plus, exercițiile de stretching scad șansele de febră musculară, accelerând procesul de recuperare. Sesiunile mai lungi de întindere sau ședințele de yoga pot fi adăugate în rutină pentru refacerea mai rapidă a organismului atât la nivel emoțional, cât și fizic.
Consumă alimente sănătoase
În urma realizării unui efort fizic, corpul își epuizează rezervele de energie. Astfel, se recomandă ca după un antrenament intens să se consume alimente bogate în nutrienți ce conțin carbohidrați de înaltă calitate, vitamine și minerale. Spre exemplu, carbohidrații cu un conținut ridicat de fibre vor furniza energia necesară pentru refacerea mușchilor și ameliorarea disconfortului resimțit.
Hidratează-te corespunzător
Este recomandat consumul de apă atât în timpul antrenamentului, cât și după, pentru a nu ajunge în pragul deshidratării. O hidratare adecvată va contribui la reglarea temperaturii corpului și la prevenirea crampelor musculare și a amețelilor. În plus, corpul are nevoie de suficient flux pentru a transfera toți nutrienții care promovează recuperarea mușchilor, inimii și a altor sisteme.
Optează pentru un masaj relaxant
Masajul aplicat la nivelul zonelor mușchilor lucrați contribuie la detensionarea și refacerea corpului. Ideale pentru recuperare sunt uleiurile esențiale, ele având proprietăți de calmare și relaxare, ameliorând durerile sau disconfortul muscular.
Efectele acestor uleiuri esentiale sunt incontestabile, ele reușind să accelereze refacerea musculaturii și a articulațiilor, conferind confortul și calmarea zonelor suprasolicitate. Spre exemplu, un amestec de uleiuri esențiale special concepute pentru dureri, tensiuni musculare sau articulații inflamate este DEEP BLUE doTERRA. Este cunoscut și apreciat pentru efectele sale puternice care furnizează confortul și energia necesară după un antrenament solicitant. Adăugând 2-3 picături de ulei esential Deep Blue în apa din cadă sau aplicându-l direct pe zonele tensionate, inflamațiile musculare și disconfortul articular vor fi atenuate rapid.
Concluzii
Recuperarea este o parte integrantă din orice rutină de antrenament, fiind crucială pentru refacerea mușchilor și articulațiilor, îmbunătățind totodată performanța sportivă.