Ruperto Long este autorul romanului documentar ,,Fetița care privea trenurile plecând”, traducere din limba spaniolă de Eugenia Alexe Munteanu și Dan Munteanu Colán, aflat la ediția a treia în limba română și tradus în alte 16 limbi.

Marți, 21 martie 2023, la ora 12.00, scriitorul va susține o prezentare de carte, însoțită de o sesiune de autografe, la Școala Gimnazială „Uruguay”. Vor fi prezenți alături de autor: E.S. Rodríguez Goñi, Ambasadorul Republicii Orientale Uruguay, Donna Levy, soția E.S. Alberto Rodríguez Goñi, Ambasadorul Republicii Orientale Uruguay, Cătălina Olaru, Directoarea Școlii Gimnaziale „Uruguay”, Monica Georgescu, profesoară de limba spaniolă, și Antonio Tudorache, profesor de istorie, ambii de la Școala Gimnazială „Uruguay”.

Miercuri, 22 martie 2023, de la ora 15.00, Ruperto Long va susține un dialog sub forma unui interviu realizat de Monica Georgescu, profesoară de limba spaniolă la Școala Gimnazială „Uruguay”, la sediul Institutului Cervantes din București. De la ora 16.00, scriitorul se va întâlni cu reprezentanții presei.

Joi, 23 martie 2023, la ora 15.00, scriitorul va susține o prezentare de carte la Parlamentul României, în sala C. A. Rosetti, în fața a 350 de elevi din București și din țară, în cadrul Conferinței Lauder de diplomație și afaceri internaționale pentru învățământul liceal – „2Day Ambassador”, organizată de Complexul Educațional Laude-Reut din București. Vor fi prezenți alături de autor: E.S. Alberto Rodríguez Goñi, Ambasadorul Republicii Orientale Uruguay, Tova Ben Nun-Cherbis, președinta și fondatoarea Complexului Educațional Laude-Reut, și Marcel Bartic, profesor de istorie la Complexul Educațional Laude-Reut. Interpret: Monica Georgescu, profesoară de limba spaniolă la Școala Gimnazială „Uruguay”.

De la ora 18.30 cititorii sunt invitați să-l întâlnească pe Ruperto Long, la evenimentul de lansare a cărții, care se va desfășura la Librăria Humanitas de la Cișmigiu. Evenimentul va fi urmat de o sesiune de autografe. Alături de autor vor fi prezenți: E.S. Alberto Rodríguez Goñi, Ambasadorul Republicii Orientale Uruguay, Donna Levy, soția E.S. Alberto Rodríguez Goñi, Jorge Jiménez–Zumalacárregui, Directorul Institutului Cervantes, Monica Georgescu, profesoară de limba spaniolă la Școala Gimnazială „Uruguay”. Evenimentul va fi moderat de istoricul și scriitorul Stejărel Olaru.

Despre autor:

Ruperto Long s-a născut în Rosario (Colonia, Uruguay). Este inginer, politician și scriitor. În 2013, Franța l-a recompensat cu Ordre des Arts et des Lettres. A urmat Facultatea de Inginerie a Universității Republicii și a absolvit cursul de Building Development Capabilities la Harvard. Din 1999, este profesor universitar titular la Academia Națională de Inginerie. A fost senator al Republicii (2005-2010), președinte al UTE (principala companie de energie electrică din Uruguay) și ministru al Curții de Conturi a Republicii. În prezent, este președinte al Laboratorului Tehnologic (LATU), la al doilea mandat, membru al consiliului de administrație al Fundației City of Montevideo și al IIACF (International Israel Allies Caucus Foundation). În toate domeniile sale de activitate a primit multiple distincții naționale și internaționale. În calitatea sa de scriitor, a mai publicat volumele literare: Che bandoneón (2002), Hablando claro (2009), No dejaré memorias. El enigma del Conde de Lautréamont (2012) și La mujer que volvió del abismo (2019).

Despre ,,Fetița care privea trenurile plecând” (Editura Epica, 2018, 2019, 2023):

Romanul, rod al documentării asidue a autorului, constituit sub forma mărturiilor mai multor personaje, implicate mai mult sau mai puțin direct în soarta familiei Strawczynski-Wins, reușește să urmărească parcursul tragic al protagoniștilor care încearcă să se pună la adăpost de prigoana nazistă împotriva evreilor în toată Europa și totodată să realizeze un tablou convingător, cutremurător, al acelei epoci de noapte a minții.

Din corul vocilor abil împletite ale martorilor se remarcă extraordinarul Domingo López Delgado, un luptător aproape legendar, un uruguayan care, la douăzeci și patru de ani, traversează Atlanticul ca să lupte pentru libertatea altei țări, se înrolează în Legiunea Străină și trece prin iadul fronturilor din Libia, Franța, Germania, până la victoria finală.

Și, desigur, Charlotte, fetița minunată, sensibilă, inteligentă și curajoasă, ale cărei amintiri constituie fundamentul întregului roman, puse la dispoziția noastră ca să înțelegem dimensiunea ororii și a dramei trăite și cu speranța că vom evita să se repete.

Speranța, de altfel, este lumina călăuzitoare pe lungul și anevoiosul drum spre libertate al tuturor eroilor cărții.

„Aceasta este o poveste de dragoste”, așa își prezintă autorul romanul documentar, „dragoste între părinți și copii, între frați, între îndrăgostiți, între prieteni, dragoste pentru viață, pentru libertate, pentru pământul natal.” Un sentiment pus la grea încercare în Al Doilea Război Mondial — un timp al descătușării urii celei mai înverșunate —, dar care până la urmă învinge, „pentru că Viața triumfă totdeauna”.

Roman documentar selectat spre lectură și dezbatere în cadrul concursului ,,Bătălia cărților”, organizat de Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România.

Source