Rolul nasturilor decorativi în croitorie

Oricine știe ce sunt nasturii și care este rolul lor principal. Însă, un aspect mai puțin cunoscut despre aceștia este rolul său decorativ. Cu ajutorul bumbilor putem creea articole vestimentare eficiente, cu un design modern.

Nasturele este acel accesoriu ce poate transforma un obiect vestimentar banal într-unul total unic. Fiind atât de mic, este considerat de majoritatea oamenilor ca fiind neimportant. Nasturii pot fi realizați din:

  • Metal;
  • Sidef;
  • Lemn;
  • Plastic;
  • Os.

Cu ajutorul lor ne putem încheia hainele cu ușurință. Croitorii știu cu siguranță că nasturii sunt în mare parte rotunzi. Așadar, aceștia au un mic secret. Ei cunosc diferite tipuri, forme și culori de nasturi pe care-i utilizează pentru a da naștere celor mai frumoase obiecte vestimentare.

Istoria nasturilor

Nici în ziua de astăzi nu se cunoaște cu exactitate data apariției nasturilor. Istoricii presupun că aceștia au apărut în jurul anului 2.000 î.Hr. La începuturile lor, nasturii au avut rol strict decorativ. Era ceva mic, frumos și elegant ce avea să ofere un aspect elegant hainelor.

Fără vreo întrebuințare aparte, doar după 3.000 de ani, un croitor a inventat pentru prima dată butoniera. Din acel moment, nasturii au căpătat cu totul și cu totul alt rol. Sunt poate printre cele mai simple metode de închidere a hainelor. Prin urmare, nasturele odată introdus în butonieră, te va scăpa de grijile legate de desfacerea articolelor vestimentare.

Este una dintre cele mai durabile invenții. De-a lungul anilor s-a dovedit că cel mai util nasture este cel rotund. Design-ul acestuia nu s-a schimbat prea mult de-a lungul secolelor. Moda a reușit să se apropie mai mult de formele corpului datorită nasturilor.

Bumbii au pus bazele unor haine spectaculoase, perfect croite pentru orcine apela la astfel de îmbrăcăminte.

De ce nu s-au demodat nasturii niciodată?

Față de alte tipuri de închidere existente, nasturii sunt cei mai rezistenți și mai ușor de utilizat. Aceste lucruri au reușit să-i mențină de-a lungul anilor în lumea croitoriei. Fermoarele se rup destul de ușor, față de nasture, care dacă pică, poate fi cusut cu ușurință la loc.

Scaiul face un anumit zgomot, câteodată chiar sâcâitor. Nasturele este o metodă silențioasă și elegantă de închidere a hainelor. Spre deosebire de scai, nasturele nu trebuie schimbat obligatoriu după un anumit număr de utilizări.

Mai mult decât rolul lor funcțional, bumbii mai pot fi utilizați și în scop decorativ. Există anumite fuste sau pantaloni ce au acei nasturi ”nefolositori”. Aceștia sunt cusuți din motive de design. Vor înfrumuseța cu siguranță obiectele de îmbrăcăminte.

În această lume există persoane colecționare de astfel de obiecte. În aparență sunt banale, însă pot ascunde adevărate povești istorice.

Bărbații au haine cu nasturi pe partea dreaptă

Croitorii și pasionații de modă vor recunoaște mereu o cămașă de bărbați față de una de femei. Totul se datorează nasturilor, care sunt poziționați diferiți pentru cele două sexe. Femeile vor avea nasturii situați pe partea stângă, în timp ce bărbații îi vor avea pe partea dreaptă.

Această obișnuință își regăsește rădăcinile tot în istorie, mai exact în secolul al XIII-lea. În acea perioadă, cei ce aveau nasturi făceau parte din înalta societate. Femeile înstărite nu se îmbrăcau singure. Erau ajutate de către servitoare.

Pentru a le face munca mai ușoară, croitorii au poziționat nasturii pe partea opusă față de bărbați. Bărbații se îmbrăcau adesea singuri, nasturii fiind poziționați pe partea dreaptă.

Un adevărat croitor cunoaște puterea ascunsă a nasturilor. Un bumb de calitate, diferit și inedit, poate transforma un articol vestimentar fără strălucire, într-unul care să atragă priviri. Sunt niște obiecte mici, ieftine, dar care au atât de mare utilitate.

Hainele de lux vor avea adesea astfel de închideri cu ajutorul nasturilor. Bumbii sunt o emblemă a eleganței, iar croitorii cunosc acest fapt. O haină de calitate se poate diferenția de una de duzină datorită nasturilor folosiți.

Lumea modei pe care o cunoaștem nu avansa atât de frumos fără ajutorul nasturilor. În lipsa lor, hainele erau largi, uneori doar înfășurate pe lângă corp, fiind incomode. Existența nasturilor a reușit să simplifice viața omenirii.

Source