Lansat în luna aprilie a acestui an, proiectul Tabăra JYSK a ajuns la final. 83 de copii din cartierul Ferentari și comunele Jilava, Nucșoara și Lerești au participat în ultimele șase luni la taberele organizate de Asociația Casa Bună și sprijinite de JYSK România.

Scopul proiectului a fost ca participanții la tabere să învețe deprinderi sănătoase, pe care să le aplice apoi și după ce se întorc acasă. Fiecare copil a petrecut o săptămână la Casa Bună, alături de voluntari, meditatori și alți copii, iar în acest timp a avut un program structurat și a participat la meditații împreună cu voluntarii asociației.

Cum ar fi dacă ar locui copiii la Casa Bună? Dacă ar avea patul lor, ar dormi in liniște, ar mânca sănătos, s-ar juca, ar face sport și ar avea suport la lecții. Iar seara, la culcare, s-ar bagă în pat și ar adormi ascultând povești? Acestea au fost câteva dintre întrebările pe care și le-au pus fondatorul Casa Bună, Valeriu Nicolae, împreună cu specialiștii și voluntarii asociației.

UN PROGRAM PLIN

Programul zilnic a fost gândit astfel încât copiii să se familiarizeze cu cât mai multe rutine sănătoase. Din programul lor nu au lipsit sportul, mâncarea sănătoasă, lecțiile, ateliere practice și multă joacă. Pe lângă acestea, copiii au învățat să aibă grijă de spațiul lor.

 “Diminețile erau despre trezit la timp, spălat fața și dințișorii, îmbrăcat în haine curate, lăsat în coș hainele murdare și făcut patul. Apoi înviorarea pe terenul de sport și micul dejun pregătit împreună. Când totul era gata, ne alegeam o camera din casă și făceam lecții până spre ora prânzului’, povestește Anca Teodora Sandu, Coordonator Casa Bună.

În timp ce copiii făceau lecții, în bucătărie voluntarii pregăteau mâncăruri sănătoase și delicioase, supe, chifteluțe, spaghete și multe altele. După masă, urmau diverse activități pe care mulți dintre ei le încercau pentru prima dată: olărit, pictură, programare, teatru, rugby, baschet, muzică.

SERI RELAXATE

Serile erau liniștite și urmau întotdeauna rutine importante: spălatul mâinilor, apoi masa de seară, duș, pijamale, momentul acordării stickerelor pentru lucrurile bune făcute peste zi, spălat pe dinți, citit și somn.

În fiecare seară, copiii erau recompensați cu câte un sticker (prietenosul, sportivul, mâncăciosul) pentru faptele bune de peste zi. Uneori, înainte de culcare, copiii mai desenau sau făceau brățări din ațe colorate.

“Toate taberele ne-au fost dragi însă tabăra picilor ocupă primul loc la drăgăleală. 13 prescolari au invadat cu veselia lor Casa Bună și inimile voluntarilor care au fost alături de ei toată săptămâna. S-au jucat, au pictat, s-au luat la întrecere, s-au susținut unii pe alții și au legat prietenii. Întregul program a fost adaptat nivelului lor iar coordonatorii s-au asigurat că învățarea se întâmplă prin joacă”, spune Corina Olteanu,  Coordonator Casa Buna si Analist Comportamental ABA.

TABERELE DE LA RICHITA

Ultimele două serii ale Taberei JYSK au avut loc la munte, la Centrul de învățare și explorare a naturii Richita din Rucăr, Argeș. A fost prima oară când copiii din Ferentari i-au întâlnit pe cei din Nucșoara și Lerești. 15 copii au făcut echipă bună împreună, s-au încurajat pe traseu, au împărtășit povești despre familiile și prietenii de acasă și la final au promis că rămân în contact.

Parteneriatul dintre JYSK România și Asociația Casa Bună continuă și în noul an școlar.

Source