Contrar convingerii populare că numai soarele de vară poate deveni nociv, protejarea împotriva radiațiilor ultraviolete este o sarcină pe care trebuie să ți-o asumi pe toată durata anului. În acest articol poți descoperi ce sunt razele UV, de ce sunt ele periculoase și cum trebuie să te protejezi.
Ce sunt radiațiile UV?
Radiația UV este o formă de radiație neionizantă care poate fi emisă de soare, dar și de dispozitive artificiale, create de om, de tipul solarului.
Radiația UV are unele beneficii asupra sănătății umane, cea mai cunoscută fiind aceea că promovează sinteza de vitamina D. Din păcate, ea este asociată și cu o serie de riscuri pentru sănătate.
Tipuri de radiații UV
Folosindu-se criteriul lungimii de undă, radiația UV este clasificată în 3 tipuri principale:
- – UV tip A;
- – UV tip B;
- – UV tip C.
Radiația ultravioletă de tip A
Radiația ultravioletă de tip A (UVA) este principalul tip de radiație UV care ajunge la suprafața solului. UVA este emisă constant pe toată durata anului și are abilitatea de a pătrunde mai profund în straturile pielii. Lungimea sa de undă este cuprinsă între 315 – 399 nanometri.
Radiația ultravioletă de tip B
Radiația ultravioletă de tip B (UVB) este absorbită parțial de stratul de ozon, astfel că doar o mică parte ajunge la suprafața solului. Chiar și așa, ea poate determina probleme de sănătate în absența unei protecții adecvate. Lungimea sa de undă este cuprinsă între 280 – 314 nanometri.
Radiația ultravioletă de tip C
Radiația ultravioletă de tip C (UVC) este complet absorbită de stratul de ozon și de atmosferă. Lungimea sa de undă este cuprinsă între 100 – 279 nanometri.
Care sunt riscurile expunerii la o doză mare de radiații UV?
Radiațiile UV care ajung la suprafața solului în special UVA și UVB, pot determina apariția unor modificări la nivelul structurilor celulare ale organismului. Printre riscurile asociate se numără:
- – Arsurile solare sunt o consecință pe termen scurt a supra-expunerii la radiații UV;
- – Îmbătrânirea prematură a pielii și cancerul de piele sunt consecințe pe termen lung ale expunerii prelungite la radiații UV;
- – Expunerea la UV crește riscul de apariție a bolilor oftalmologice și a orbirii, cât timp nu se utilizează protecție solară adecvată.
Cancerul de piele este cea mai frecventă formă de cancer din Statele Unite, localizată în general la nivelul capului, feței, gâtului, mâinilor și brațelor, care sunt și cele mai expuse la soare. Majoritatea cazurilor de melanom – cea mai agresivă formă de cancer de piele – sunt determinate de expunerea prelungită la radiații UV.
Radiațiile UV pot avea consecințe grave pentru sănătatea oricui, dar unele persoane prezintă un risc mai mare de a dezvolta complicații. Printre acestea se numără:
- – Persoanele care petrec mult timp în soare sau care au suferit de arsuri solare;
- – Persoanele cu piele, păr și ochi deschiși la culoare;
- – Persoanele care urmează anumite tratamente orale sau topice cu antibiotice, anticoncepționale sau alte ingrediente cu efect fotosensibilizant;
- – Persoanele care au un istoric familial de cancer de piele;
- – Persoanele cu vârsta peste 50 ani.
Cum te protejezi adecvat împotriva radiației UV?
Pentru protecția împotriva radiației UV poți lua următoarele măsuri:
- – Stai cât mai mult timp la umbră, în special la orele de vârf;
- – Poartă haine care acoperă o suprafață cât mai mare de piele, inclusiv brațele și picioarele;
- – Investește în îmbrăcăminte cu protecție UV, mai ales atunci când mergi la plajă sau faci excursii prelungite în natură;
- – Poartă o pălărie cu boruri largi, care să protejeze ochii, fața și gâtul;
- – Folosește ochelari de soare speciali, care protejează ochiul și din lateral și care au filtru UVA și UVB;
- – Folosește cremă cu protecție solară UVA și UVB și factor de protecție minim 30. Alege un produs care protejeaza pielea de razele soarelui gândit pentru copii – nu conține coloranți și parfumuri și este mai eficient și mai bine tolerat grație filtrului mineral ;
- – Evită expunerea la solar pentru obținerea bronzului. Este o practică deosebit de periculoasă pentru tineri, care au un risc crescut de a dezvolta melanom.
Deși în mentalitatea colectivă soarele este asociat cu sănătatea și buna dispoziție, realitatea medicală demonstrează că e bine să te bucuri de vreme bună, dar să te și protejezi împotriva efectelor nocive ale razelor sale.