Într-un oraș în care se desfășoară numeroase evenimente culturale, programul Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023 a fost un moment de reflecție asupra modului în care cultura poate fi accesibilă și inclusivă pentru toți. Proiectul Perspective – Timișoara 2023 for all, pus la cale de Asociația Kabaitan, ne-a invitat pe toți să privim lumea prin ochii celor pentru care accesul la cultură a fost, uneori, dificil. Patru oameni cu deficiențe de vedere, cele surde, persoanele care folosesc un scaun rulant ori limbajul simplificat au fost protagoniștii acestei experiențe culturale unice.

O călătorie documentată pas cu pas

Cei patru cronicari  – Simona Smultea, Cătălina Sava, Tiberiu Chițoiu și Mihnea Vîlceanu – au fost în centrul atenției, însoțiți de echipa de jurnaliști a Asociației Kabaitan, la 20 de evenimente culturale din cadrul programului Timișoara 2023. Ei au documentat aceste experiențe prin intermediul înregistrărilor video și audio, oferindu-ne o perspectivă autentică asupra modului în care cultura poate fi percepută atunci când se confruntă cu provocări diferite.

“Încheiem această călătorie plină de învățăminte și realizări cu un real succes. Proiectul Perspective – Timișoara 2023 for all și-a propus să aducă în prim-plan accesibilitatea și medierea culturală pentru grupurile vulnerabile și putem spune că am reușit să deschidem un dialog despre accesibilizare. Rezultatele acestei călătorii de câteva luni includ un documentar video și audio captivant, 20 de reportaje inspirate și o broșură cu recomandări valoroase pentru operatorii culturali cu privire la accesibilitate în zona culturală și nu numai. Toate materialele au fost subtitrate și traduse în limba semnelor române pentru a asigura o experiență incluzivă”, a explicat Mona Szucsik președintele Asociației Kabaitan.

Pe parcursul acestei călătorii, cei patru cronicari speciali au beneficiat de cursuri de dezvoltare personală și profesională susținute de specialiști. Aceste cursuri au ajutat la dezvoltarea abilităților în jurnalism, multimedia, social media, autoreprezentare și empowerment, precum și în limba semnelor române. Fiecare dintre ei are o poveste impresionantă și un motiv bine întemeiat pentru care a ales să participe în proiectul Perspective – Timișoara 2023 for all: să transforme orașul într-unul la care să poată avea acces întreaga comunitate.

„Accesibilitatea nu se rezumă doar la infrastructură, cum ar fi rampe și semafoare acustice, ori subtitrări la unele evenimente. Este crucială accesibilitatea la informație. Operatorii culturali ar trebui să fie conștienți de necesitatea de a face evenimentele ușor accesibile pentru persoanele cu deficiențe de vedere, de auz, pentru oamenii în scaun rulant ori pentru cei care folosesc limbajul simplificat. Deși progrese au fost făcute în privința infrastructurii, mai există multe provocări. Pentru o persoană nevăzătoare, de exemplu, semafoarele acustice sunt un avans semnificativ, dar un sistem de ghidaj pe trotuar sau un sistem audio sincronizat în mijloacele de transport în comun ar ajuta mai mult. În același timp, majoritatea instituțiilor au rampe pentru persoanele în scaun rulant, însă într-o Românie a anului 2023, nu doar în Timișoara, am aștepta ca atenția să fie mai mult îndreptată spre problemele comunității persoanelor cu dizabilități. E important ca întreaga comunitate să aibă acces, să fie parte din societate”, a explicat Mona Szucsik președintele Asociației Kabaitan.

Proiectul Perspective – Timișoara 2023 for all a încurajat participanții să-și împărtășească experiențele în mod public și autentic, continuând să inspire și după încheierea proiectului.

Șase luni documentate, un film și un ghid complet

Ultimele luni au însemnat atât realizarea documentarului video, cât și crearea unui ghid pentru operatorii culturali și nu numai. Iar asta pentru că una dintre principalele probleme a fost că operatorii nu știu cum să abordeze problema accesibilizării. Proiectul Perspective – Timișoara 2023 for all și-a propus, și a reușit, să ofere un ghid comprehensiv despre nevoile reale pe care le au persoanele cu dizabilități.

Filmul documentar realizat în cadrul proiectului Perspective – Timișoara 2023 for all poate fi vizionat aici: https://kabaitan.ro/documentar-persepctive/

Această călătorie a fost una deosebită, care nu se oprește aici. Asociația Kabaitan își propune să facă schimbări și să contribuie la construirea unei societăți mai deschise și mai incluzivă prin intermediul culturii și educației.

Proiectul Perspective – Timișoara 2023 for all face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Despre Asociația Kabaitan

 

Asociația Kabaitan este o organizație dedicată promovării culturii și educației în comunitatea din Timișoara. Cu o experiență de peste 10 ani în realizarea proiectelor culturale și educative de succes, echipa Kabaitan a avut un impact pozitiv asupra copiilor, tinerilor și publicului larg. Cu o abordare incluzivă, echipa a mediatizat viața culturală din Timișoara prin reportaje, interviuri și transmisiuni live, adaptate pentru persoanele cu deficiențe de auz și vedere, precum și traduse în limba semnelor română. Pentru mai multe informații despre proiect și despre Asociația Kabaitan, vizitați https://kabaitan.ro/.

Source