Odată cu înaintarea în vârstă, durerile resimţite la nivelul spatelui şi membrelor pot creşte în intensitate, mai cu seamă dacă în istoricul pacientului sunt înregistrate afecţiuni la nivelul coloanei vertebrale. De asemenea, o durere nejustificată sesizată în braţe, picioare sau la gât, poate indica probleme la nivelul coloanei vertebrale, chiar şi în cazul pacienţilor tineri.
Cum influenţează o hernie de disc?
Atunci când se manifestă dureri la nivelul membrelor, spatelui, gâtului sau capului, când sunt resimţite furnicături şi amorţeli, rigiditate în mişcare şi disconfort localizat în aria spatelui, în special în timpul desfășurării activităţilor fizice, este posibil să vă confruntaţi cu o hernie de disc.
Hernia de disc este reprezentată de ruperea inelului fibros aflat între vertebrele coloanei. Acest proces va conduce la scurgerea nucleului pulpos conţinut în inelul fibros, nucleu care îşi va face cursul către cea mai apropiată rădăcină nervoasă. Acesta este contextul medical care va genera dureri intense în aria anatomică din apropiere. În cazul unei hernii de disc cervicale, durerea se poate localiza la nivelul braţelor şi gâtului. Pe baza istoricului pacientului, în urma efectuării unui examen fizic şi aplicând proceduri imagistice, hernia de disc poate fi diagnosticată rapid şi exact.
Scolioza şi durerile pe care le generează
Durerile la nivelul spatelui şi rigiditatea în această arie anatomică pot fi generate şi de altă afecțiune, respectiv de scolioza. Aparţinând categoriei curburilor patologice ale coloanei vertebrale, scolioza este cauzată de deteriorarea discurilor intervertebrale şi a articulaţiilor faţetei. Se limitează astfel flexibilitatea şi susţinerea corpurilor vertebrale, generându-se deformarea coloanei vertebrale. Diagnosticul se va pune în funcţie de starea componentelor esenţiale, respectiv a curburii laterale, a rotaţiei axiale şi a maturităţii scheletice.
Tratamente şi terapii
În cazul herniei de disc, pacientul urmează un tratament medicamentos, cu scopul de a reduce inflamaţia zonei şi de a diminua durerea. Se pot aplica şedinţele de fizioterapie şi se pot efectua infiltraţii. În cazul în care discul a suferit o degenerare masivă, se poate interveni chirurgical, eliminându-se discul herniat şi înlocuindu-se cu o grefă, abordarea Ultra Minim Invazivă fiind una dintre cele mai eficiente metode de intervenţie.
Pentru tratarea scoliozei, purtarea unui corset poate reprezenta o soluţie foarte bună, aplicată în paralel cu efectuarea de exerciţii fizice. În cazul copiilor şi adolescenţilor, neurochirurgia intervine chirurgical asupra scoliozei, oprind progresia curbei formate, reducând deformările şi contribuind la păstrarea echilibrului trunchiului.
Ambele afecțiuni pot fi ameliorate de sesiuni consecvente de gimnastică medicală. Mișcarea este foarte importantă în procesul de recuperare, pacienţii fiind îndrumaţi să respecte un programe personalizate create în parteneriat de medicii neurologi şi specialişti în medicină recuperatorie.