Romfilatelia introduce în circulație miercuri, 24 august a.c., o nouă emisiune de mărci poștale cu tematica Floră, având ca subiect Plante endemice din Munții Carpați.În cadrul emisiunii, alcătuite din patru timbre, patru minicoli și un plic „prima zi” a emisiunii, aufost selectate cele mai reprezentative specii, unele dintre cele mai valoroase moșteniri biologicepe care România le deține, îndeosebi prin raritatea lor, toate cele cinci specii având o distribuțielimitată doar la arii montane restrânse din Carpații Estici (Orientali) și Sudici (Meridionali) saudin Munții Apuseni, neexistând nicăieri altundeva în lume.
Dianthus callizonus – Garofița Pietrei Craiului – redată pe timbrul cu valoarea nominală de3,50 Lei, aparține familiei Caryophyllaceae și reprezintă un simbol al protecției naturii înRomânia, fiind o specie perenă emblematică pentru Parcul Național Piatra Craiului, singurulmasiv muntos din România (și din lume) de unde planta este cunoscută.
Saxifraga demissa – Specie perenă ce aparține familiei Saxifragaceae, este ilustrată pe timbrul cuvaloarea nominală de 6,50 Lei. Este întâlnită doar în etajul subalpin și alpin al munților Bârsei(Piatra Mare, Postăvaru, Piatra Craiului), în Munții Bucegi și în Munții Ciucaș.
Astragalus roemeri – Cosacii lui Römer – redată pe timbrul cu valoarea nominală de 10 Lei,este o specie erbacee perenă aparținând familiei Fabaceae. Este o specie endemică pentruRomânia, fiind distribuită în arii montane restrânse din Carpații Orientali (Munții Bistriței,Ceahlău și Hășmaș) și Munții Apuseni (Rezervația Naturală Scărița-Belioara din Masivul Gilău-Muntele Mare).
Silene dinarica – reprezentată pe timbrul cu valoarea nominală de 10,50 Lei, este o specieerbacee perenă din familia Caryophyllaceae, cespitoasă, ce formeaza tufe scunde de până la 5-6cm înălțime cu tulpini florifere târâtoare și flori adesea solitare pe fiecare ramură. Specia esteendemică pentru Munții Făgăraș (partea centrală a Carpaților Sudici), nemaifiind întâlnitănicăieri altundeva în lume.Rosa coziae – Trandafirul de Cozia – ilustrat pe plicul „prima zi” a emisiunii, este o specieperenă lemnoasă aparținând familiei Rosaceae și un simbol al Parcului Național Cozia.
Romfilatelia mulțumește domnului dr. Bogdan-Iuliu Hurdu, din cadrul Institutului de CercetăriBiologice Cluj-Napoca, pentru sprijinul documentar și fotografic acordat la realizarea acesteiemisiuni de mărci poștale.Pentru informații suplimentare, vă rugăm contactați Biroul Relații Publice:Tel: 021 / 336 93 92; [email protected]