Metoda DEXA explicată în clinica RomGerMed

Densitometria osoasă este un test imagistic care măsoară densitatea minerală și rigiditatea sistemului osos folosind metoda DEXA.

Scopul acestei proceduri este de a determina riscul de fracturi si prezenta osteoporozei, care duce la cresterea fragilitatii osoase.

Tulburarea este mai frecventă la femei și este asociată cu producția redusă de estrogen după menopauză, dar și bărbații sunt expuși riscului de osteoporoză, mai ales dacă nivelul de testosteron este scăzut. În plus, un stil de viață sedentar, fumatul și consumul frecvent de alcool, aportul scăzut de calciu și vitamina D și problemele alimentare (de exemplu, anorexie, bulimie) cresc semnificativ riscul de osteoporoză.

Această procedură este potrivită pentru toate femeile aflate în postmenopauză, bărbații după vârsta de 50 de ani, fumătorii și pacienții cu boli cronice sub terapie cu cortizon de lungă durată, copii în creștere într-o poziție malignă.

Procedura metodei DEXA

Pacientul stă întins pe o masă și este scanat cu diferite densități de raze X prin os. Tehnica nu este dureroasă, totul durează între 5 și 15 minute, iar doza de expunere reală este foarte mică.

Fascicul de raze X reduce foarte mult timpul de examinare a pacientului, dimensiunea mesei de scanare faciliteaza examinarea pacientilor cu o greutate de pana la 162 kg, iar Detectorul Digital Direct CZT permite formarea de imagini de diagnostic de inalta rezolutie. Procedura poate fi efectuată la diferite niveluri, mai frecvent șold (gât femural), coloana lombară, antebraț.

Osteoporoza deține recordul absolut: este principala cauză a fracturilor la persoanele cu vârsta peste 50 de ani, reprezentând aproape 80% din total.

Având în vedere că vârsta, menopauza și factorii genetici sunt inevitabile, putem interveni în stilul de viață doar adoptând comportamente care ajută la prevenirea și ameliorarea osteoporozei.

Cea mai bună și mai precisă metodă de diagnosticare a osteoporozei în prezent este densitometria osoasă (DEXA).

Mâncarea anti-osteoporoză asigură un aport normal de calciu și vitamina D.

In lipsa calciului, hormonul paratiroidian actioneaza asupra oaselor pentru a mentine o concentratie constanta de calciu in sange, demineralizandu-le, facandu-si aparitia DEXA.

Source