Palpitațiile cardiace apar din mai multe motive și rareori sunt un semn al unei afecțiuni mai grave. Totuși, este recomandat să vă adresați unui medic cardiolog dacă aveți palpitații frecvente și mai lungi de câteva secunde, dacă acestea sunt însoțite de amețeli, leșin, dureri în piept sau în partea superioară a corpului, stări accentuate de greață, transpirație excesivă sau dificultăți de respirație.

De ce este necesar un consult endocrinologic?

Dacă v-ați simțit inima că bate foarte tare sau că se zbate în piept, înseamnă că ați experimentat palpitații ale inimii. Orice senzație care vă face să conștientizați bătăile inimii este un tip de palpitație și puteți simți astfel de senzații în tot pieptul sau chiar la nivelul gâtului. Dacă vă faceți griji că palpitațiile pe care le simțiți reprezintă simptomul unei afecțiuni cardiace, trebuie menționat că în cele mai multe cazuri palpitațiile nu sunt cauzate de probleme legate de inimă.

În schimb, acestea pot fi declanșate de exerciții fizice prea solicitante, de stres și anxietate, de consumul de alcool și cofeină, de sevraj, de un nivel scăzut de zahăr în sânge sau de modificările hormonale care au loc în timpul sarcinii. Starea tiroidei își spune cuvântul asupra inimii, motiv pentru care specialistul cardiolog poate solicita un consult endocrinologic, pe lângă analizele de sânge și de urină.

Cel mai frecvent, palpitațiile sunt asociate cu hipertiroidismul, însă și persoanele care suferă de hipotiroidism pot avea astfel de episoade. Dacă vă administrați un tratament de substituție hormonală tiroidiană sau suferiți de anxietate, crește riscul apariției episoadelor de palpitații cardiace.

Când se recomandă monitorizarea inimii cu un Holter EKG?

Palpitațiile care nu sunt cauzate de afecțiuni ale inimii pot fi tratate cu remedii simple la domiciliu. De exemplu, dacă simțiți că inima vă bate puternic doar când treceți prin episoade intense de anxietate sau stres, tehnicile de relaxare precum meditația și respirația profundă pot reduce aceste palpitații. Dacă simțiți palpitații în urma consumului de alcool sau cafea, poate fi necesar să limitați consumul de stimulente. 

De asemenea, dacă vă administrați anumite medicamente pe care le bănuiți că vă provoacă palpitații, este necesar să discutați cu un specialist cardiolog. În urma unei evaluări inițiale, poate recomanda monitorizarea bătăilor inimii cu un Holter EKG pentru a determina cauza acestor activități neobișnuite ale cordului. 

Consult endocrinologic și Holter EKG pentru diagnosticarea afecțiunilor inimii

Aproape toate persoanele vor trece la un moment dat printr-un episod de palpitații cardiace. De cele mai multe ori, acestea sunt inofensive, dar alteori, inima vă poate avertiza că ceva nu este în regulă. Este indicat să vă adresați medicului cardiolog dacă palpitațiile durează mai mult de câteva secunde sau apar frecvent. Dacă știți că aveți o inimă sănătoasă, nu trebuie să vă faceți griji cu privire la episoadele scurte de palpitații care apar din când în când. Dar dacă episoadele sunt recurente, este recomandat să vă monitorizați palpitațiile și să urmăriți cât de des au loc și cât de mult durează. Aceste observații personale vor fi de ajutor medicului cardiolog în timpul evaluării cardiologice inițiale.

Pentru o diagnosticare mai precisă, pot fi necesare monitorizarea cu Holter EKG, o consultație endocrinologică și analizele de sânge și urină. Sunați la numărul de urgență dacă palpitațiile cardiace sunt însoțite de dureri intense în piept, de durere în toată partea superioară a corpului, de amețeală, greață, transpirație sau de dificultăți de respirație. Acestea sunt posibile semne de avertizare ale unui atac de cord sau ale unei alte afecțiuni ale inimii care necesită asistență medicală imediată.

Source