40 de milioane. În prezent există 40 de milioane de sclavi la nivel global. Cumulativ, acest lucru înseamnă populațiile României, Ungariei, Bulgariei și Republicii Moldova toate adunate la un loc. Sclavia în era modernă, cunoscută uzual sub numele de trafic de persoane, există, însă trece pe lângă noi fără să ne dăm seama de acest lucru. Ignoranța, lipsa de informare și neînțelegerea semnelor specifice unei victime a traficului de persoane duc la pierderi de oameni, de vieți omenești și de suflete care se zbat să trăiască.Traficul de persoane este un fenomen atât de subtil, de ascuns, atât de viclean, atât de mascat, încât în fața ochilor noștri s-ar putea afla o victimă a sclaviei moderne iar noi nici măcar nu ne-am putea da seama.
Cu ocazia zilei europene a luptei împotriva traficului de persoane, pe 18 Octombrie , Asociatia FREE a lansat un noul proiect: FREEdom Leadership Academy, proiect implementat cu sprijinul Ambasadei Franței în România și al Institutului Francez din România. FREEdom Leadership Academy este creat în scopul prevenirii traficului de persoane în comunități. Acesta este un training online gratuit , adresat tinerilor cu vârste cuprinse între 15 și 20 de ani și are obiectivul de a forma lideri activiști în comunitățile din care aceștia fac parte.
Cursul este structurat pe parcursul a șase lecții și are următoarele teme: Activismul, Leadership-ul, Munca în echipă, Vorbitul în public, Identificarea victimelor, Contribuția pentru schimbare. Acest proiect reprezintă, de asemenea, o resursă potrivită pentru profesori și educatori în comunitate, care doresc să ajute tinerii să se dezvolte astfel încât aceștia să se implice într-un mod pozitiv în lupta împotriva traficului de persoane. În acest sens am creat un Program educațional cu șase lecții bine structurate și atractive pentru tineri, pe care îl punem la dispoziția profesorilor. Viziunea asociației este aceea de a vedea tinerii implicați activ atât în identificarea potențialelor victime, dar și în crearea de campanii de informare și prevenire în rândul semenilor. La finalul parcurgerii integrale a trainingului, tinerii vor primi o diplomă de „Activist pentru Libertate”. Toate resurse pot fi găsite pe site-ul: www.freedomleadershipacademy.org .
In data de 18 octombrie la ora 12, a avut loc lansarea oficială a proiectului, online, pe platforma Zoom. La întâlnire au participat: domnul Joseph GIUSTINIANI – Atașat de Cooperare instituțională la Ambasada Franței și director adjunct al Institutului Francez din Romania, de asemena Diana Paul, vloger si Loredana Pop, jurnalistă. Pe lângă prezentarea proiectului, s-a prezentat faptul că Franța a adoptat încă din 2016 o legea care pedepsește clienții prostituției, alăturându-se celorlalte țări care luptă împotriva traficului de persoane și a prostituției din Europa. În plus, din dorința de a reduce fenomenul de trafic de persoane dar și victimele datorate acestuia, aceste țări au investit anul aceasta în numeroase proiecte specifice din Romania.